Újabb siker a monitoring vizsgálatoknak köszönhetően

A 2014 nyarán Nemesgörzsöny határában észlelt méhmérgezés, illetve a méhészektől folyamatosan érkező jelzések alapján indult el az a munka, amelyeknek köszönhetően a virágzó kultúrákban nappal használható rovarölő szereknek a méhekre gyakorolt hatását vizsgáltuk. Ezzel a problémával kapcsolatosan először az acetamiprid (rovarölő) és a tebukonazol (gombaölő) hatóanyagokból formázott, egyébként méhekre nem jelölés köteles szerek kombinációinak hatását vizsgáltuk és közöltük a Környezetterhelési monitoring vizsgálatok 2016-ban megjelent kiadványában.

Ennek megfelelően az említett két hatóanyagból formulázott összes készítménynek együttes kijuttatása esetén tilos lesz a nappali permetezések elvégzése a virágzó kultúrákban, illetve akkor is, ha a permetezett táblában, illetve annak szegélyében méhek számára vonzó gyomok virágoznak. A szigorítás akkor is érvényes, ha a méhek pl. mézharmat gyűjtése végett járják a kérdéses területeket.

A virágzó kultúrákban nappal használatos egyéb rovarölő szerek hatásának vizsgálatát a továbbiakban folytatni kívánjuk. Reméljük, hogy az imént említett eredményeket újabbak fogják majd követni.

Tóth Péter
OMME szaktanácsadó
Veszprém megye