4 hónap maradt a Nemzeti Programból!

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program (NP) 2019/2020-as támogatási évének 2/3-a mögöttünk van. Egyesületünk megkérte a kifizetéseket feldolgozó és folyósító intézményt, a Magyar Államkincstárt, hogy készítsen pillanatnyi kasszaállást, nézzük meg, hogy állunk az egyes jogcímek támogatásai keretösszegének kihasználásával.

Az alábbi számokból kiderül, hogy az egyes eszközbeszerzésekhez még elégséges forrás áll rendelkezésre. Az EU szempontjából nagyon fontos mérőszám a tagországok részére biztosított forrás minél magasabb szintű felhasználása. Amennyiben jelentős összegű támogatás marad a közös kasszában, azt újraosztják más tagországok között.

Ennek érdekében mit tud tenni az OMME? Az egyik, hogy felhívjuk a méhésztársak figyelmét arra, hogy mely támogatási jogcímekben vannak még tartalékok, mely jogcímeket kellene még jobban kihasználnunk. Íme!

Mézkinyerés: 45,51% kihasználtság (maradvány: 70 millió forint)

Vándoroltatás kis eszköz: 39,50% (50 millió Ft)

Vándoroltatás nagy eszköz: 42,74% (36 millió Ft)

Vonalkód: 24,93% (1 millió Ft)

Termelői mézesüveg: 14,42% (100 millió Ft)

Méz zár-szalag: 18% (1 millió Ft)

Higiénikus alj: 11,88% (170 millió Ft)

Felhívjuk a méhésztársak figyelmét, hogy a termelői mézesüveg és higiénikus aljdeszkára még bőven akad forrás, ezért érdemes lehet mielőbb igénybe venni a támogatást, mert előfordulhat, hogy ha későbbre halasztjuk a beruházást, a mostani optimális kihasználással szemben túligénylés lesz.