EPR – méz és méhészeti termékek vonatkozásában

A méz és méhészeti készítmények értékesítése során felmerülő, a méhészek esetében azonosítható EPR kötelezettségek vonatkozásában, az alábbiakról tájékoztatjuk a méhésztársakat.

Miután megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól (EPR rendelet) szóló 80/2023. (III. 14.) Kormány rendelet , egyesületünk – szakemberek bevonásával – tájékozódott az új jogszabály ágazatunk termelői oldalára vonatkozó kötelezettségeiről.

Az EPR-ről részletes tájékoztató ITT olvasható el.

Ezt alaposan átolvasva hamar kiderült, hogy gyakorlatilag olyan mértékű adminisztratív, vagy anyagi terhet (aki nem akarja, tudja maga csinálni, és megbízhat erre a feladatra szakosodott céget) ró e rendelet a méhészekre (és természetesen másokra is), melyet nehezen, vagy sehogy sem tudnak teljesíteni a termelők.

Ezért, szakminisztériumunkat írásban megkértük, hogy, „… a rendelet mentesítse a kiszerelő méhészeket – kimondottan az OMME termelői mézesüveg esetében – az EPR regisztrációs és díjfizetési kötelezettség alól.” Elutasító választ kaptunk.

Ezután, gyakorlati érveket felsorakoztatva kértük, hogy „…kapjanak regisztráció mentességet az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet szerint működő TERMÉSZETES SZEMÉLYEK!” Elutasító választ kaptunk.

Kik is az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet szerint működő természetes személyek? Ők hazánk kb. 400 ezer őstermelője közül azok, akik a maguk által megtermelt termékeiket feldolgozva, közvetlenül a fogyasztóknak hozzák forgalomba. Egyesületünk nem hagyja abba a lobbizást a tekintetben, hogy gondolja át a jogszabályalkotó racionálisan, józanul gondolkodva, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazható e rendelet azon termelők szempontjából, akik jogszabálytisztelők és szeretnék betartani a kötelezettségeiket. A válasz egyszerű: sehogy! Aki nem hiszi, ITT megbizonyosodhat róla – készíttettünk egy EPR adminisztrációs kötelezettségekről szóló segédanyagot.

Megjegyezzük: az a méhésztárs, akinek nincs otthon az internet hozzáféréssel rendelkező számítógépe mellett szkennelője és nyomtatója, valamint nem rendelkezik informatikai ismeretekkel, ne is kezdjen bele a regisztráció „kalandos” útvesztőjébe.

Mint törvénytisztelő egyesület, egyelőre e két ismertetővel tudunk segíteni a törvénytisztelő tagtársaknak az EPR-el kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek megismerésében.

Annak reményében írtuk e tájékoztatót, hogy egy racionálisan, ésszerűen gondolkodó jogalkotó is olvassa sorainkat.