Friss információk az „I“ rendszámos biztosításról

Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy jelenleg is dolgozunk az „I“ rendszámos gépjárművekkel rendelkező méhészek biztosítási problémáján. Az ügy nagyon bonyolult, és számos részletet kell egyeztetnünk az érintett társaságokkal. Tudjuk, hogy a probléma megoldása rendkívül sürgető, hiszen mindenki vándorolni fog az országban, ehhez pedig kell a biztosítás.

Az ügy előzménye, hogy a méhészek „I“ rendszámos gépjárművekre a Generali Biztosítónál próbáltak meg kedvezményes összegű szerződést kötni, azonban, mint az kiderült, ez kizárólag lassú járművekre vonatkozik. A Generali minden esetben lekérdezi a járművek kategóriáját a BM nyilvántartásából. Így amelyik gépjármű nem minősült lassú járműnek, ott 60 napon belül, emelt összegű pótdíjat számlázott ki. Ennek összege jellemzően 150-160 ezer forint volt, de ennél jóval magasabb összegek is kiszámlázásra kerültek. Megjegyezzük, hogy a Generali nem hirdetett külön méhész tarifát 2024-ben, hogy mégis miért kerültek csekkek az OMME-hoz és a méhészekhez, ez egy másik történet.

A utóbbi hetekben  – a Greco szakemberének segítségével – egyeztetések zajlottak a Generali-val, valamint a Groupama Biztosítóval.

Miket egyeztettünk, milyen kérdésekre várunk választ a Generali-tól?

  1. A szerződéseket megkötő alkusz által megküldött lista továbbításra került, hogy felbecsüljük, országszerte hány méhész, és pontosan ki érintett az ügyben. A lista nem teljes sajnos, így nem tudjuk jelenleg, hogy mennyi szerződés szűnt meg díjnemfizetés miatt. Várjuk a Generalitól a teljes listát.
  2. Kiderült, hogy miért számlázta ki a Generali a megemelt díjakat. (ezt leírtuk a fentiekben)
  3. Jelenleg várjuk a Generali válaszát, hogy azok, akik emelt összegű díjat kaptak, és nem fizetik be, ott így, a díjnemfizetés miatt megszűnt/megszűnik a szerződésük, be kell-e fizetniük időarányosan a biztosítási díjat, valamint ezt esetleg végrehajtásra adja-e a biztosító társaság. – Természetesen azon dolgozunk, hogy ne kelljen ezt a díjat megfizetni.

Hogyan került a képbe a Groupama?

Mint azt megtudtuk, 2024-ben hirdetett külön méhész tarifát a társaság. Itt tisztázni kellett, hogy bármely járműkategória esetében garantálni tudják-e a díjat. Tisztázni kellett, hogy a pórul járt méhészeket átveszi-e a Groupama, milyen szerződéskötési idővel, valamint számlázna-e fedezetlenségi díjat?

Ami biztos eredmény: a méhészeket átveszi a biztosító, az új szerződések megkötésétől számítva. Nem fog fedezetlenségi díjat számlázni.

Tisztázni kellett, hogy milyen feltételekkel köthetnek a méhészek új szerződéseket az „I“ rendszámos gépjárművekre?

A Groupama Biztosító 2024. évre, egységesen 57.144 forintra hirdette meg a „méhész tarifáját“.

A biztosítást KIZÁRÓLAG SZEMÉLYESEN lehet megkötni.

Az ügyfélszolgálatok helyét, valamint az ügyintézők elérhetőségeit ITT lehet letölteni.

Az ügyintézéshez feltétlenül vigye magával:

  • gépjármű forgalmi engedélye;
  • személyi okmányai
  • OMME méhész igazolvány és tagsági igazolás.

Fontos, hogy az ügyintézőknek jelezni kell majd: méhészeti gépjárműre szeretnének biztosítást kötni! Tudni fognak róla és segítségükre lesznek.

Tisztelt Méhésztársak! A kellemetlen helyzet kialakulásáért elnézésüket kérjük – annak ellenére, hogy nem mi tehetünk róla – és azonnal tájékoztatjuk Önöket a fejleményekről, amint a Generalitól kapunk a fenti kérdéseinkre tájékoztatást.