Gyakori kérdések 3. – méh állatjólét

Mikor és milyen ellenőrzésekre számíthatunk amennyiben beadtuk támogatási igényünket?

A Magyar Államkincstár helyszíni és adminisztratív ellenőrzést folytat le, helyszíni ellenőrzés esetében legalább 48 órával az ellenőrzés előtt értesíti a méhészt. Két alkalommal várható helyszíni ellenőrzés: A) A pergetés időpontjának lejelentését követően B) A kifizetési kérelem benyújtása után (ez valószínűleg, 2023. második félévében várható).

  1. esemény ellenőrzés: nem a pergetés munkafolyamatát ellenőrzik, hanem azt, hogy a bejelentett időpontban megtörtént-e a 4 kg méz visszahagyása. A kaptárokban „visszahagyott” 4 kg mézet a mézelvétel után (a bejelentett időpontot követően), még 4 napig ellenőrizhetik. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen, az állomány egy részét fogják csak ellenőrizni.
  1. kifizetési kérelem benyújtása utáni ellenőrzés: az állatjóléti támogatásban lévő méhészeteknek minden évben be kell nyújtaniuk egy kifizetési kérelmet. A kifizetési kérelemben az előző évre járó támogatás összegét tudjuk lehívni (a 2022-es évre vonatkozóan, várhatóan 2023. áprilisában kell ilyet benyújtani). Az ellenőrzések ebben az időszakban dokumentum alapúak, azaz a beadott dokumentumok valódiságát ellenőrzik. Például: munkanapló, állatjóléti terv, egyéb beadott eredeti dokumentumok.

Több tenyészetkódom van, mindegyiket fel kell tüntetnem a kaptárakon?

Amennyiben mindegyik tenyészetkódunk után igényeltünk állatjóléti támogatást, akkor nem szükséges. De ha van olyan tenyészetünk, amit nem vontunk be a támogatásba, akkor ellenőrzés során problémát okoz a tenyészet beazonosítása, ezért ügyelni kell arra, hogy a támogatott tenyészetkód mindenképpen szerepeljen a kaptárokon. Amennyiben az ellenőrzött telephelyen, támogatásba be nem vont telephelyről származó azonosítóval jelölt kaptárokat találnak, azokat a méhcsaládszámok ellenőrzésekor nem vehetik figyelembe az ellenőrök.

Tartási hely azonosítóval/tenyészetkóddal nem rendelkező telephelyen tartom a méheket, szeretnék pályázni, mit kell tennem?

A pályázó köteles a méheit a TIR nyilvántartásba jelentett helyen, tenyészetben tartani (kivéve a vándorlási időszak). Amennyiben ez nem egyezik a tényleges hellyel, akkor még a beadás előtt rendbe kell azt tenni. Azaz, mielőbb be kell jelenteni a NÉBIH felé, majd csak ezt követően nyújtsuk be a támogatási kérelmünket.

Több napig fogunk pörgetni, hogyan jelentsem be?

Ha több napig tart a pergetés, akkor minden egyes napot előre be kell jelenteni tenyészetenként. Célszerű akár több napot is bejelenteni, és amennyiben elnyúlik a pergetés, vagy az időjárás miatt nem lehetséges pergetni, akkor még mindig maradnak plusz napok. Azokat a napokat, amikor nem történt pergetés, vissza kell vonni! A munkanaplóban feljegyzett pörgetési napoknak 100%-ban egyezniük kell az elektronikus felületen lejelentett és végrehajtott pörgetésekkel (mézvisszahagyással).

Igaz-e, hogy az „esemény ellenőrzésen”, azaz, amikor a méz-visszahagyást ellenőrzik a helyszínen, fognak mintát venni a lépekből?

Nem igaz. A Magyar Államkincstár ellenőrei nem fognak mintát venni a lépekből. Az ellenőrzés úgy fog lezajlani, hogy a védőruhába öltözött ellenőrök, néhány kaptárra rámutatnak, melyekből a méhésznek kell kivenni azokat a lépeket (kereteket), melyek tartalmazzák a minimum 4 kg mézet. Az ellenőrök tudják, hogy 1 dm² mindkét oldalán fedett lépesméz kb. 20 dkg méz tartalmaz. A lépek gyors megtekintésével zajlik az ellenőrzés.