Levél a Copa-Cogeca-nak

Az OMME elnöksége levelet írt az Európai Unói legnagyobb mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetének, a Copa-Cogeca-nak, pontosabban annak a Méz-munkacsoport vezetőjének, titkárának. A levélből idézünk: „Magyarországon, Romániában és a többi országban, ahol a méhészek jelentős része nagyban – EU nyugati felébe – értékesíti a mézét, óriási bajban vannak. Nagyon mérsékelt a kereslet, de aki eltudja adni a mézét, az a termelési költségek alatti árszinten tudja csak. Ezzel azt szeretnénk jelezni, hogy a Kaptárból projecttől független, az élet megy tovább. A piaci szereplőket (mézkiszerelők, mézimportőrök, áruházláncok beszerzői, stb.) nem „hatotta” meg a project, mintha mi sem történt volna, minden zajlik ugyan úgy tovább.

Éppen ezért kérjük Önöket, hogy a Copa-Cogeca írjon egy levelet az illetékes Bizottság felé, amiben a következő dolgokra hívja fel a figyelmet:

- hozzák nyilvánosságra az érintett, a vizsgálatban részt vevő cégek, importőrök nevét. Nagyon fontos lenne tudnia az uniós méztermékpálya résztvevőinek, hogy mely cégek hoztak be rossz minőségű mézet. Kell, egy un. vörös lista.

- kérjük, hogy az illetékes Bizottság folytassa a vizsgálatot azoknál a cégeknél, melyeknél rossz minőségű mézet találtak. Miért? Mert a vizsgálat az „kaptártól asztalig” tartó méz útját egy bizonyos pillanatban ellenőrizte. Teljesen logikus, hogy ha az adott pillanatban a méz nem felelt meg az előírásoknak, akkor nagy a valószínűsége, hogy sem előtte, sem utána nem felel meg a minősége. Azaz, az ugyan attól az importőrtől vásárolt következő szállítmány ill. az importőr (mézkiszerelő) raktárában lévő előző szállítmány minősége is rossz. Összefoglalva: a vizsgált és elmarasztalt cégeknél tovább kell vizsgálni a mézeket.

- meg kell kérdezni, hogy mi lett a sorsa azoknak a méztételeknek, melyek megbuktak a vizsgálat során. 147 minta volt rossz, ha egy minta egy konténerből származott, akkor ez közel 3000 tonna mézet jelent. Vajon mi lett a sorsa ennyi rossz méznek?

- kezdeményezni kell, hogy a vizsgálati eredményekre hivatkozva, folytatódjon az import mézek vizsgálata három ország tekintetében: Kína, Nagy-Britannia és Törökország. E három országból származó mézek esetében, szigorított vizsgálatokat kell elrendelni.

A magyar méhésztársadalom kéri a Copa-Cogeca Méz-munkacsoportját, hogy e tartalommal írjon mielőbb levelet az illetékes Bizottsághoz és a levél tartalmát ossza meg a Parlament illetékes Bizottságával is, valamint a Tanácshoz is juttassa el a levelet. Ennek oka: tanuljunk a 2006-os átfogó, uniós-szintű mézvizsgálatból, mely hasonló lehangoló eredményt hozott, de a piacon nem lett változás, sőt, romlott a helyzet, mert nem lett folytatása a projectnek.”

Amint van fejlemény a levelünkkel kapcsolatban, tájékoztatjuk a méhésztársakat.