Mászkáló méhek

Bár a repce már hetek óta virágzik, ennek ellenére elvétve kaptunk jelzéseket mászkáló méhekről. Joggal hihettük, hogy idén talán másképp lesz. Úgy tűnik mégsem.

Az első, tömegesen előforduló problémát a tegnapi napon jelentették, ahol rögtön meg is lett a mérgezés okozója, aki a helyszínen elismerte az illegális növényvédelmi kezelést.

A mai napon az ország több pontjáról kaptunk jelzéseket arról, hogy a kaptáraik előtt mászkáló méhek jelentek meg – minden bizonnyal ezek az esetek sem ok nélkül történtek.

Kérjük a méhésztársakat, a napokban fokozottan figyeljenek méhcsaládjaikra és minden olyan rendellenes állapotot (mint például: mászkáló méhek, méhmérgezés gyanúja, egyéb okból történő méhelhullás), jelentsék a hatóság felé a következő módon:

Haladéktalanul értesítsék a területileg illetékes méhegészségügyi felelőst és a hatósági állatorvost, akik a hatósági eljárási rend szerint kötelesek értesíteni az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot, a Növényvédelmi és Talajvédelmi Igazgatóságot. Ők 24 órán belül kötelesek vizsgálóbizottságot létrehozni, és a vizsgálatot elkezdeni.

  • a méhészek haladéktalanul jelentsék az eseteket a Nébih Zöld Számán is (06-80/263-244) – a bejelentés időpontját jegyezzék fel

Ajánlás: a mintavétel során jó ha kéznél van  a „Teendők méhmérgezés esetén” c. tájékoztató, ez a hatóságnak is segítséget nyújthat az eljárás során

  • ha bármilyen problémával találja szemben magát a méhész,  például: az állatorvos megtagadja a mintavételt, 24 órán belül nem történik mintavétel, a hatósági állatorvos a költségeket a méhészre akarja terhelni vagy bármi egyéb olyan esemény, ami nem a vonatkozó jogszabályok és eljárásrend alapján történik, panaszaikat nevekkel, rövid esetleírással és címadatokkal továbbítsák az OMME területileg illetékes szaktanácsadója felé