Méheszeti támogatások- kérelem beadási határidők

A június 26-án megjelent támogatási rendelet 2023. december 31-ig szabályozza a méhészeti támogatásokat. A 2024 utáni jogszabály jelenleg kidolgozás alatt áll. A tavaszi küldöttgyűlés által elfogadott módosítások ekkor fognak beépítésre kerülni. Ennek értelmében elsődleges cél kell, hogy legyen a méhészek által leginkább kihasznált jogcím, a „gyógyszer-cukor” támogatás keretösszegének, így a méhcsaládonkénti támogatás mértékének a növelése. Ez csak úgy lehetséges, hogy meglévő jogcímekből történik meg a keretátcsoportosítás, illetve a keretösszeg csökkentés. Az alábbi változások fognak életbe lépni 2024 januártól ben:

  • a „Méhegészségügyi ismeretek” c. kiadvány kizárólag digitális formában jelenik meg a jövőben;
  • a bemutatóméhészetek látogatása jogcím megszűnik;
  • A „Méz és méhészeti termékek kinyeréséhez és kiszereléséhez, valamint a léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása” jogcím keretében kizárólag mézpergető, melegkéses fedelezőgép és viaszolvasztó vásárlása lesz támogatható;
  • a „Vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása” jogcím keretében az egyes támogatott eszközök listája változatlan marad, de a jogcím keretösszege 30%-al csökken

Az alábbi jogcím fog megszűnni a 2025-ös pénzügyi évtől:

  • Méhhigiéniás körülmények javításának és méhlegelő telepítésének támogatása esetén, „500 forintos

A tervezett megtakarításoknak köszönhetően a méhcsaládonkénti „gyógyszer-cukor” támogatás összege 40-60%-al növekedhet.

Kérelembenyújtási határidők július 31-e után

Fontos, hogy a már jól ismert támogatott eszközöket júliús 31-e után is megvásárolhatják és visszaigényelhetik a méhészek. Annyi változással, hogy ezeket már a 2024-es támogatási időszak terhére fogja kifizetni a Magyar Államkincstár legkésőbb 2024. október 15-ig. A július 31-e után megvásárolt eszközök esetében az alábbi határidőket kell figyelembe vennünk:

Jogcím Határidő
méhészeti tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzésének támogatása a számla teljesítési dátumát követő hónap utolsó napjáig (legkésőbb december 31)

vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása

 

higiénikus alj beszerzésének támogatása esetén

Példa: szeptember 13-án megvásároltunk egy benzinmotoros fűkaszát, akkor ennek a beadási határideje 2023. október 31-e lesz. A kifizetést a 2024-es keret terhére legkésőbb 2024. október 15-ig fogják megtenni.

Jogcím Határidő
varroa atka, nozematózis, illetve egyéb kártevők, betegségek elleni gyógyszeres védekezés támogatása „gyógyszer-cukor

2023 augusztus 1. napja és a 2023. december 31-e közötti teljesítési dátumú számlákat majd a 2024. január 1-jétől kiállított számlákkal együtt kell benyújtani a 2024. április 6-ig.

 

méhhigiéniás körülmények javításának és méhlegelő telepítésének támogatása esetén, „500 forintos

Megjegyzés: a támogatott készítmények legfrissebb listáját minden hónapban közzé tesszük az omme.hu/letoltesek menüpontjában.