Megjelent az ázsiai lódarázs!

Értesítjük a Tisztelt Méhésztársakat, hogy nem meglepő módon – de a vártnál kicsit hamarabb – Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).

A kollégák számára nem ismeretlen a probléma, ugyanis az elmúlt években több cikk is foglalkozott a témával. 2004-ben Kínából hurcolták be Európába az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina). Először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel a jelenlétét, azóta Franciaországban elterjedt, majd Németországon és Olaszországon keresztül közelített felénk – ezeken felül több európai országban is jelen van. Megjelenése nem volt kérdés senki számára, azonban mivel ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, a szakma a megjelenésére később számított.

A hazai első észlelés híre két napja érkezett az OMME-hoz Győr-Moson-Sopron megyéből. Azonnal felvettük a kapcsolatot az érintett méhésszel, továbbá egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút. Az elfogott gyanús példányokból a tegnapi napon érkezett néhány darab Egyesületünkhöz, amit a mai napon átadtunk a rovarszakértőnek.

A hivatalos azonosítás még időbe telik, de szemrevételezés alapján ma 11:00-kor a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa azonosította és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről.

Az említett faj elterjedésének felméréséhez kérjük, fokozottan figyeljenek méhesükben az ázsiai lódarázs esetleges megjelenésére, észlelés esetén fotóval, videóval dokumentálják azt, és jelezzék a megyei szaktanácsadójuk felé. Tekintettel arra, hogy az első észlelés Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben történt, ezért főleg az ország nyugati felében érdemes figyelni.

Vespa velutina vespa crabro

A kép bal oldalán az ázsiai lódarázs (Vespa Velutina), a jobb oldalán a lódarázs (Vespa Crabro) található.

Az alábbi videófelvétel az érintett méhészetben készült:

Vespa velutina