Méhkímélő technológia tájékoztató hírlevél

Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy több helyen elkezdődött az elmúlt évek méhpusztulásai okán egy egészséges párbeszéd a növénytermesztő gazdák és a méhészek között. Erre példa az alábbi tájékoztató hírlevél, melyet a NAK Somogy megyei igazgatósága adott ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Somogy megyei méhészeti egyesületekkel közös tájékoztatási munkába kezdett, hiszen a növények beporzása közös érdeke a gazdáknak és a méhészeknek egyaránt.

Repce,- és napraforgó virágzás időszakában nagyon gyakori probléma a méhpusztulás. A növényvédelem okozta méhmérgezések bizonyítása nehéz, mivel az elhullott méhekből szinte lehetetlen a mintavételezés, a gyakori út közbeni- és az eltájolás miatt szétszóródó méhelhullás miatt.

Nem minden területen jellemző a méhek pusztulása, amiből arra lehet következtetni, hogy azokon a területeken, ahol a növényvédelmi rendelkezések be vannak tartva, nincs méhpusztulás. Azokon a területeken, ahol ez gyakoribb, valószínűsíthető, hogy a méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szerek nem a rendelet szerint vannak kijuttatva.

A Nébih ide vonatkozó rendelkezése alapján:

A méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szereket az úgynevezett méhkímélő technológiával lehet kijuttatni. A köznyelvben ez „esti permetezés” vagy „éjszakai permetezés” néven terjedt el. A pontos megfogalmazás: a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, leghamarabb a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdve és 23:00 óráig befejezve a permetezést.”

További veszélyt jelent a növényvédő szerek kombinációban történő kijuttatása. A Nébih ide vonatkozó ajánlása:

Ismert a szinergizmus (egymást felerősítő hatás) jelensége, ahol az egyik hatóanyag a másik hatását jelentősen, akár sokszorosára emeli. Ilyen szinergista hatást mutatnak például a külön-külön méhekre nem jelölésköteles acetamiprid és tebukonazol hatóanyagok, vagy a tiakloprid és tebukonazol hatóanyagok. Bár külön-külön ezek méhekre nem veszélyesek, tankkeverékben történő kijuttatásuk esetén azonban be kell tartani a méhkímélő technológiát („esti permetezés”).”

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesült monitoring vizsgálatai igazolták a szinergikus hatás következtében történt méhpusztulásokat.

Kérjük gazdatársaink szíves együttműködését a fenntartható mezőgazdaság és természeti környezet védelmének érdekében, és kérjük a méhkímélő technológiákat alkalmazni szíveskedjenek!

Tisztelt Méhésztársak, abban az esetben méhelhullást tapasztalnak, a következő útmutatóban segítséget találnak az ezzel kapcsolatos tennivalókhoz. KATTINTSON IDE