Mézek eredetének címkézése

A mai napon Dr. Nagy István agrárminiszter Luxemburgból, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács üléséről jelentkezett be közösségi oldalán. A miniszter úr bejelentését a linkre kattintva hallgathatják meg:

https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/1049887325757876/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C

Mint ahogy azt a Méhészújság szeptemberi számában, az „OMME hírek“ rovatban olvashatták: „Egyesületünk elküldte a Brüsszeli székhelyű mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetnek, a Copa-Cogecának, a hatályos mézdirektíva módosításával kapcsolatos szakmai véleményét. 2004-2005-ben mi, magyar méhészek, azért demonstráltunk Brüsszelben, mert szerettük volna megváltoztatni (szigorítani, a fogyasztók szempontjából megerősíteni) az uniós csatlakozásunk okán megörökölt Mézdirektívát. 16 év (!) után elkezdődött a konkrét munka: napirendre vette az ügyet a Copa-Cogeca Méz-munkcsoportja, mely kikérte a tagszervezetek véleményét az egyes kardinális pontokról.

Ezek a következők:
– a méz földrajzi eredetének feltüntetése a címkén, méghozzá százalékos megjelöléssel
– a nyomonkövetés definíciójának beemelése a jogszabályba
– a szűrt méz definiálása – kategórikusan megtiltani a gyantaszűrést
– érett méz időbeni meghatározása – nem a kiszerelt méz, hanem már a kaptárból kivett lépben lévő méz, azaz a pergetőből kifolyó méz érettségének meghatározása
– a méz feldolgozása során a megengedett maximális hőfok mértékének meghatározása
– a változó paraméterek (diasztáz, HMF) értékei meghatározásának időbeniségének definiálása“

Ezen javaslatok közül most elsőként a méz földrajzi eredetének a címkén történő megjelenítésével kapcsolatban foglalt állást a Tanács, mely reméljük, mielőbb átüti az illetékes Bizottság „ingerküszöbét“ és rendelet lesz belőle. Továbbá reméljük, hogy a többi javaslatunkat is tárgyalni fogja a Tanács.