Mézes Reggeli 2022.

Nagy érdeklődés mellett, idén is megtartottuk a Mézes Reggeli programunkat. Köszönjünk azon méhésztársaknak, akik részt vettek a kóstoltatásban, akik ellátogattak óvodákba, iskolákba és népszerűsítették a mézfogyasztást, megismertették a gyerekekkel szakmánk, a méhészet jelentőségét és az élet fenntartásában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Jövő héten még több helyszínen folytatódik a kóstoltatás, de az eddig beérkezett adatok alapján, 875 helyszínen, 160 825 gyermek kapott „mézes reggelit” a héten.

A nagyszabású rendezvény sajtó-nyilvános helyszíne Siófok volt, a Beszédes József Általános iskola diákjai fogadták a vendégeket méhecskés rajzokkal, makettekkel gyönyörűen feldíszített intézményükben. Az iskola hatalmas ebédlője 120 második osztályos gyermekkel telt meg, akik türelmesen végighallgatták a köszöntőket. Dorogi Ferenc iskolaigazgató, házigazda köszöntője után, Mohácsi Klaudia mézkirálynő és Bross Péter OMME elnök beszélt a méhekről, a mézről.

Mészáros Dezső, a Sió—Eckes gyümölcslégyártó cég igazgatója arról tájékoztatta a gyerekeket, hogy méhek és a beporzók nélkül gyümölcslé sem kerülne a pohárba. A Sió több száz doboz gyümölcslé adományozásával támogatta a Mézes reggeli rendezvényt az egészséges táplálkozás jegyében, mely gyümölcslevekből nemcsak a Siófoki iskola, hanem több intézmény is kapott Somogy megye északi felében.

Dr. Marjan Cencen Szlovénia nagykövete is büszkén üdvözölte a gyerekeket, hiszen mint elmondta, a Mézes reggeli ötlete az általa képviselt országból származik. Kiemelte, hogy Európában a magyarok vették át a legnagyobb mértékben a projectet, ami nagy örömmel tölti el. A köszöntőket Dr. Nagy István agrárminiszter zárta, aki a hazai termékeket népszerűsítő kormányzati szándék egyik legszebb, leghatékonyabb megvalósításként, példájaként hivatkozott a méhészek által megszervezett és végrehajtott Mézes reggeli programra.

A köszöntők „félidejében” és befejeztével színvonalas műsort adtak elő a gyerekek: szavaltak, mesés-színdarabot játszottak el és gitár-kíséret mellett énekeltek. Utóbbi nagyszerűségét még az Agrárminiszter is kiemelte, hiszen a gyerekek Rózsa László énektanár saját, erre az alkalomra írt, méhekről és mézről szóló csodálatos dalát adták elő.

Kicsit megkésve, de 11:00 óra körül kezdetét vette a Mézkirálynő „gardírozásával” a mézes reggeli.

Ahol olvashatnak még a rendezvényről:

Idén is elindult az Európai Mézes Reggeli kampány (kormany.hu)

Európai mézes reggeli kampány indult az iskolákban | hirado.hu

Szeretnénk megköszönni a központi Mézes reggeli esemény megszervezésével kapcsolatban elvégzett áldozatos munkájukat a Beszédes József Általános iskola tanárainak, különösen Dorogi Ferenc igazgató úrnak és Csizmazia Gábor tanár úrnak, méhésztársunknak. Köszönjük a helyi OMME szervezetünk vezetőjének, Kárász Istvánnak is a munkáját!

20221118_FEK_siofok-3

20221118_FEK_siofok-620221118_FEK_siofok-5

20221118_FEK_siofok-4

20221118_FEK_siofok-7