Mézesüveg

Visszajelzések, illetve az OMME-hoz eljutott információk alapján szeretnénk felhívni a figyelmet néhány EPR-rel kapcsolatos információra a félreértések elkerülése végett:

- “A jogszabály rendelkezéseiből az a következtetés vonható le, hogy a méz csomagolt formában történő értékesítése, az értékesítő személyétől függetlenül megalapozza az EPR kötelezettséggel érintettséget, ugyanis az értékesítés önmagában gazdasági tevékenység, ebből adódóan mind a természetes személy mind a jogi személy kötelezetté válik.” Vagyis, ha valaki nem kér számlát (csak nyugtát vagy blokkot) a megvásárolt mézesüvegről, egyéb csomagolóanyagról, de abban értékesíti a mézét, attól ugyanúgy EPR kötelezetté válik.

- Több OMME mézesüveget értékesítő viszonteladóról kaptunk olyan információt a méhésztársaktól, hogy az üveg forgalmazók bevallják, és megfizetik az üvegek után az EPR díjat, így a méhésznek nem szükséges. Mivel erre az EPR rendelet nem ad lehetőséget, így rákérdeztünk a megnevezett viszonteladóktól, akik cáfolták, hogy az értékesített üvegek után befizetnék az EPR díjat. A félreértés alapját valószínűleg az EPR rendeletben meghatározott záradék szövege adhatja, amelyet a viszonteladók is feltüntetnek a számláikon: „A csomagolás tekintetében az EPR-díj fizetési kötelezettség az eladót terheli.” Ez azonban esetükben az üveg csomagolására (pl. köztes kartonlap, nejlon, raklap…)vonatkozik, nem magára az üvegre.

Az idézőjelben szerepeltetett hivatkozások az OMME megbízásából készült jogi szakértők által korábban összeállított összefoglalóból lettek idézve, amelyet ITT tud letölteni.