OMME termelői mézesüveg árváltozás

Az EPR rendszer bevezetésével megváltozott a termékdíj törvény, így amennyiben a fajlagos EPR díj magasabb, mint a termékdíj, úgy termékdíj fizetési kötelezettség nem keletkezik. Az üveg esetében ez a feltétel megvalósul. Mivel az OMME termelői mézesüvegek árai korábban tartalmazták a termékdíjat, így 2023. augusztus 1.-től a termelői mézesüvegek árai az alábbiak szerint változnak közvetlenül az OMME Magyarország Kft-től történő vásárlással, üveggyár telephelyi elszállítás esetén:

730 ml-es OMME termelői mézesüveg: 71 Ft+áfa/db

380 ml-es OMME termelői mézesüveg: 49 Ft+áfa/db

Az üvegek csomagolása után keletkező (raklap, műanyag fólia, köztes lap) kiterjesztett gyártói felelősségi díj bevallása és megfizetése az üveggyárat terheli, annak költségeit nem építette be az üveg árába.

Az EPR rendszer kifejezetten kiszerelő méhészekre vonatkozó részletszabályaival kapcsolatban – a jogszabály megjelenését követően – kértük a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatását, azonban hosszabb idő után kizárólag a “gyakran ismételt kérdések” rovatot küldték meg,  ezért további információkat kértünk a rendszer részletszabályairól, valamint használatáról. Továbbá Egyesületünk kezdeményezte az Agrárminisztériumnak címzett levelében, hogy a méhészeti ágazat mentesüljön az EPR rendszer regisztrációs- és díjfizetési kötelezettségei alól.

Amint válasz érkezik a leveleinkkel kapcsolatban, azonnal közzétesszük az információkat.

Addig is a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által küldött “Gyakran ismételt kérdések” rovat több hasznos információval is szolgálhat a bevezetett rendszerről. Az anyag ITT olvasható.