SIÓ – OMME együttműködés

Június 23-án, a Sió-Eckes Kft. telephelyén, Siófokon, sajtótájékoztató keretében került bemutatásra a Sió és az OMME együttműködése. Az eseményen részt vett Dr. Nagy István  agrárminiszter is.

„Mi itt a Siónál büszkék vagyunk arra, hogy közel 50 éve (1977) állítjuk elő a magyarok egyik kedvenc gyümölcslevét. Ez a fél évszázad megtanított minket arra, hogy a zamatos gyümölcs csak a fenntartható környezet és működés szimbiózisából jöhet létre.” – mondta köszöntőjében Mészáros Dezső, a cég igazgatója. „ A gyümölcs életciklusának szerves részét képezik a méhek. Nekünk itt a Siónál a méh egyet jelent a gyümölccsel. Ma, itt a siófoki telephelyünkön egy olyan méhlegelőt telepítünk, amelynek segítségével több ezer méhnek biztosíthatunk kellő tápanyagot. De ennél még tovább lépünk, éppen ezért kötöttünk stratégiai megállapodást az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel. Támogatjuk a működésüket 1 000 000 forinttal, illetve közösen kidolgoztunk egy edukációs kampányt, amely segíti a méhekkel szembeni félelmek lebontását és megmutatja, hogy hogyan védelmezheti bárki a beporzó rovarokat. Ezt a programot szeretnénk támogatni a későbbiekben a Natura termékeink csomagolásán feltüntetett kommunikációval is.”

Bross Péter OMME elnök kifejtette, hogy sok cég, szervezet, vállalkozás támogatja az egyesületen keresztül a beporzók védelmét, de a Sió az első olyan támogató, amely közvetlenül érintett a méhek munkájától, hiszen leegyszerűsítve a történetet: nincsenek méhek, nincs Sió! Megköszönte a hazai méhésztársadalom nevében a cég támogatását. A jelen lévő agrárminiszternek is köszönetet mondott a jelenleg pályázható méh állatjóléti támogatásért, és néhány ágazati érdekességgel, adattal zárta beszédét.

„A hazai termelésű alapanyagok feldolgozása szempontjából fontos szerepet játszó gyümölcs- és zöldséglégyártó szakágazat kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes Kft. rálépett erre az útra: itt, Siófokon, a telephelyén méhlegelőt hozott létre, emellett pedig közvetlen támogatást nyújt az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, amely a méhészeti ágazat védelmére, érdekképviseletére szerveződött.” – hangsúlyozta beszédében Dr. Nagy István agrárminiszter, majd folytatta: „A 2021-től klímasemlegességgel büszkélkedő cég és az egyesület együttműködési megállapodása a már sokszor emlegetett szemléletformálást célozza a méhekkel kapcsolatos tudatosság érdekében. Megállapodásuk azért is üdvözlendő, mert a közösen kitűzött célok megvalósítását a méhek bennünket gazdagító tevékenységének megismertetésére a gyerekeknél kezdik azzal, hogy óvodákban, iskolákban szerveznek előadásokat a méhekről és a védelmükről. És persze mondhatjuk azt is, hogy a német háttérrel rendelkező Sió Eckes Kft. piacvezető gyümölcslégyártó vállalatként nem tett mást, mint felismerte érdekét a teremtett világ természetes védelmezőinek, a méheknek a védelmében. De tudjuk jól, hogy azok az együttműködések maradnak fenn hosszú távon, amelyek minden résztvevő számára gyümölcsözőek.”

Nagy István beszédét követően átadta Bross Péternek az OMME a „méhészeti termékek” ágazatban szakmaközi szervezetként elismeréséről szóló határozatát.

A sajtótájékoztató a Sió-méhlegelőjén történő levendula ültetéssel zárult, mely munkát a vendégek végeztek el.

Nagy István, Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME, méhlegelő

Nagy István, Bross Péter, Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME, méhlegelő, Sió-Eckes

Nagy István, Bross Péter, Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME, méhlegelő