Tavaszi méhlegelő – fagyok után

Tisztelt Méhésztársak!

Az alábbiakban közöljük a szaktanácsadó hálózat által, 2024.03.18-21-között felmért méhlegelők állapotát:

BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE

A januári átlaghőmérséklet 1-2 Celsius-fokkal melegebb volt a megszokottnál.  Februárban (a tél utolsó hónapjában) igazán télnek kellett volna lennie, ehelyett méhcsaládjaink megkapták az élelem pótló cukorlepényeiket. Nyugatról egyre több meleg légáramlat sodródott hazánk felé, aminek következményeként kinyílt a mogyoró, melyet virágpor hordás szempontjából jól ki tudtak kihasználni a méhcsaládok. A megfelelő hőtömeg elérésével fásszárú növényeink, mint például a tuja, szil, virágos kőris, tölgy, barka fűz, természetesen fehér-magas füzek, valamint nyárfáink is elkezdtek virágozni, folyamatosan ellátva a méhcsaládokat virágporral. A kajszibarack február utolsó hetében borult virágba. Párhuzamosan figyelemmel kísértük akácfáink rügypattanását. A megduzzadt szemekből március idusára kibújtak a virágkezdemények. Időjárásunk előrejelzéseit folyamatosan aggódó figyelemmel kísértük tudva, ilyen fenológiai állapotban lévő virágkezdeményekben már jelentős károkat tud okozni egy mínusz 2-3 Celsius-fokos fagyás is.  Március 18-19-én az északról érkező hideg betörés, a reggeli hőmérő higanyszálát mínusz 6-7 Celsius-fokra vitte le, ezzel károkat okozva a gyümölcsöseinkben, akácosainkban. Egyelőre csak a fagyás tényéről tudunk beszámolni, annak mértékéről azonban csak később lesz információnk.

A repce vármegyei vetésterülete – a korábbi évek tendenciáját követve -, idén is csökkent.  A korai tavasz a megszokottnál is előbb indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények erőteljes fejlődésnek indultak. A vármegyénkben található repcetáblák különböző eltérő fenológiai fázisban vannak. Azon táblák melyekben a növény már szárba szökkent, erőteljesebben jelentkeznek a fagyhatás következményei. Azon táblák melyeknél nem látjuk a fő szárat, jobban viselték az elmúlt napok fagyos hajnalait.

Fagyás előtt:

Bács-Kiskun Akác fagyás elött 01 Bács-Kiskun akác fagyás elött 03

Fagyás után:

Bács-Kiskun akác fagyás után 01 Bács-Kiskun akác fagyás után 02

Bács-Kiskun repce 03 Bács-Kiskun repce 02

BARANYA VÁRMEGYE

A méhcsaládok állapota jónak értékelhető – nagyobb, állomány szintű elhullásról nem érkezett hozzám panasz. Nagyon korán kitavaszodott, a természet megközelítőleg a megszokotthoz képest 3 héttel előrébb tart. Jelenleg március 21-én elvirágzott a mogyoró, mandula, sárfűz, korai szilva, a szomorú, fehér fűzek a virágzásuk végén vannak. Virágzik még a sárgabarack, kökény, nyír és az egyéb barackok, szilva, korai almák virágzásuk kezdetén vannak. Repce nagyon kevés van a megyében, és a vetésterülete folyamatosan csökken, az enyhe telek miatt nem tudják a kártevők ellen megvédeni már a növényt. Ahol időben tudták vetni és kapott akkor csapadékot, ott szépen kikelt (máshol nagyon foltos), az enyhe tél és sok csapadék miatt, szép a növény. Jelenleg 40-60 cm a növény és virágbimbós állapotban van. Ezen a héten 19., 21-én volt nulla fok körüli hőmérséklet a megyében és sajnos 20-án jelentős fagy érte a megyénk nagy részét. Általánosságban elmondható, hogy mindenhol nulla fok alá hűlt a levegő hőmérséklete.  A vármegye fagyzugos helyein – 6 Celsius-fok is volt, de átlagban -3 – -4 Celsius-fok volt szinte mindenhol a megyében. Deresek voltak a háztetők ezen a szerda reggelen! Az akác nagyon szépen hajtott, sok virágot hozott, 2-3 virágot hajtott rügyenként, a virágok 3-5 mm nagyságúak. Sajnos biztosan kár érte az akácosokat a vármegyében.

Baranya_Gyód_akác_20240321 Baranya_Keresztespuszta_repce_20240321 Baranya_Keresztespuszta_repce2_20240321

BÉKÉS VÁRMEGYE

Az idén nagyon korán köszöntött be a tavaszi időjárás, a növényzet rohamos fejlődésnek indult és mintegy három héttel előbbre tart a természet az átlagos évekhez képest. A mogyoró a február elején már barkázott és gyorsan le is nyílt. Február végére a vadszilva és a sárgabarack is tömegvirágzásban volt és a barkafüzek és az éger is kibontották a barkáikat. Jelenleg virágzik a kökény, a fűzek a szilva és az árvacsalán és néhány napon belül a meggy is.  Az akác már február végén megpattant, jelenleg 2-4 mm közötti hajtások vannak a fákon. Március 18-án és 20-án 0 és -3 fok körül alakult a hajnali hőmérséklet vármegye szerte. Az akácosokban a fagyokat követően 1-2 nappal még jelentősebb károk nem tapasztalhatók, azonban már láthatók barnába hajló hajtások mintegy 4 méter magasságig.

A repce vetésterülete a vármegyében megközelíti a 10.000 hektárt, azonban a táblák 30 százalékát várhatóan ki fogják tárcsázni a gazdák, mert ezeken  fejletlen, a növényzet. A meleg időnek köszönhetően a repce táblák is gyorsan fejlődtek, jelenleg térd magasságig ér a növényzet, virágkezdemények is vannak, de szárat még nem hoznak a növények. A virágzás kezdete 1,5 – 2 héten belül várható ideális időjárási viszonyok között, azonban nagy szükség volna csapadékra a növényzet további fejlődéséhez.

Békés_akác1_20240321 Békés_akác_20240321Békés_repce_20240321 Békés_repce1_20240321

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYE

2024.03.19 – 21. között Borsodban is fagyos reggelekre ébredtünk. A leghidegebb nap 20-a volt, a megye déli részén -3 -4 Co-t lehetett mérni, míg a Bükk-hegység északi oldalán és a megye északi részein -5 -6 Co-ig süllyedt a hőmérséklet. A déli részen a néhány milliméteres akáchajtásokat már bánthatta a fagy, de ezt csak néhány nap elteltével lehet látni. A megye északi részén a hűvösebb időjárás hatására a magasabb fák még sok helyen nyugalmi állapotban voltak, remélhetőleg megúszták ezt a lehűlést, de ez is csak később derül ki.

Az eddigi enyhe idő hatására a növények 7-10 nappal vannak előrébb, mint egy átlagos évben. Jelenleg virágoznak a fehér fűzek, a mirabolán szilva, és már a korai juhar is. A kökények a déli kitettségű lejtőkön kezdenek nyiladozni, de a legtöbb helyen még bimbóban vannak.

A repce vetésterülete BAZ vármegyében a becslések szerint 16 ezer ha körül volt, de ez valószínűleg csökkenni fog, ugyanis a jelentős őszi – téli csapadék hatására a belvizek jelentős károkat okoztak. Ugyancsak jelentős károkat okozott a jelentősen felszaporodott pocok állomány, egyes táblákat igencsak megritkítottak a kisrágcsálók. A fejlettebb repcetáblákban a megye déli részén a növények kezdenek szárba szökni.

miraborán repce akác

CSONGRÁD VÁRMEGYE

2024 márciusa a tegnap (2024. március 20.) hajnalig fagymentesen telt el a méhészek örömére. Úgy tűnt régiónk megmenekül ettől a megpróbáltatástól. Sajnos nem így történt. A két napos hideg betörés március 20-ra mínusz fokokat hozott Csongrád-Csanád vármegyében is. A lakott településeken csupán enyhe fagy (0, -1), viszont a vármegye nyugati felében, ahol az akácerdők helyezkednek el, -4-5 fok C is előfordult. A melegebb, napsütésnek kitett erdőszéleken egyelőre nem látszik a fagy nyoma, mindenütt zöld hajtások a jellemzők. (lásd fotók). Nyilván a későbbiekben kiderül, hogy milyen mértékű volt a károsodás.

A repce állományok az elmúlt időszak enyhe időjárásának következtében rohamtempóban fejlődtek. A növények 30-40 cm körüli magasságúak, a virágzat kezdemények már sok helyen látszanak. Sajnos csapadékhiány észlelhető, jót tenne a vidéknek néhány nap kiadós eső. A növényvédelmi kezeléseket folyamatosan végzik a gazdák; a méhészekben viszont ott van a kérdés, hogy az idén is probléma lesz-e a repcemézeinkkel vagy sem?

Érdekesen alakul a méhlegelők fenológiai helyzete a megyében. Virágzik a pitypang, nyílik a piros árvacsalán, virágzásban vannak a kökények is. Virágoznak a fűzek, a gyümölcsfák közül a körték, lassan a cseresznye is. A meggy fehérbimbós állapotban van már, és mivel egyre melegszik az időjárás (hétvégén akár 20 fok is lehet), minden bizonnyal virágzásnak indul.

Csongrád-Csanád_akác_2_20240321 Csongrád-Csanád_akác_3_20240321Csongrád-Csanád_akác_1_20240321 Csongrád-Csanád_repce_1_20240321 Csongrád-Csanád_repce_2_20240321

FEJÉR VÁRMEGYE

Fejér vármegyében március 19-én, kedden hajnalban sz egész megyében fagyott. A hőmérsékletek a mínusz 2,2 és mínusz 5,4 C fok közé csökkentek. A megye északi részén Tabajdon – 4,5 C fok, a déli részen Nagykarácsonyon -5,3 C fok volt a mért érték. A közöttük lévő területen általában kevésbé hűlt le a levegő, így -2,2 és -3,5 C fok volt a jellemző hajnalban. A fagypontot a mérések a hajnali órákban lépték át és 2-3 óra múlva ismét a pozitív tartományban voltak a hőmérők higanyszálai. Az igazi, kemény lehűlés a csillagászati tavasz kezdetekor szerda éjjel érte a növényeket. A felhőtlen égbolt, a tiszta levegő, a gyenge légmozgás megtette a hatását. Már kedd éjjel 22 óra után kezdte átlépni a fagypontot a hőmérséklet. Az éjszaka fokozatosan hűlt a megye egész területén mínusz 4 és mínusz 5 C fok körüli hőmérsékletre. A lassan kialakult fagy a minimális légmozgás hatására magasan is megülepedett. A házak teteje 8-10 méter magasságban is deres volt. A Bakonyalja és a Vértes sem volt kivétel. A mérőpontok hiánya miatt nagyobb fagyások is előfordulhattak. A 6-8 órán keresztül fagypont alatti hőmérséklet a jelentős lehűléssel már látható károkat okozott a növényekben. A gyümölcsösöket megpróbálták a gazdák drága pénzen megvédeni a fagytól. Különböző fagyást csökkentő bór tartalmú szerekkel permeteztek, füstgyertyákkal, szalmabálákkal füstöltek, víz permetezéssel óvták a fákat amíg lehetett. A nem megvédett növények szenvedtek a fagyástól. A nem mentett helyeken károsodtak a virágzó gyümölcsösök, a kajszi, a szilva, az alma fák. A már elvirágzott gyümölcsösök terméskezdeményeiben is okozott valamennyi kárt a hosszú fagyos éjszaka. A repceföldek talán jobban viselték a lehűlést. Előrehaladott a bimbósodás, a korai meleg sietteti a fejlődésüket. Az egyre csökkenő vetésterületen a repcék 30-40 cm körüliek, jól lombosodtak, a kártevők fokozottan megjelentek rajtuk. Az akácok a megye különböző részein más-más fenológiai stádiumban voltak. A lehűlés ennek megfelelően okozott kisebb-nagyobb kárt, de jellemzően károsodtak a hajtások. Ekkora és ilyen hosszú lehűlést már nem lehet fájdalom nélkül megúszni! A március 21 hajnala már szinte szóra sem volt érdemes. A megye döntő részén éppen, hogy fagypont alá csúszott a hőmérséklet. A megye északi részén volt a hidegebb -2,57 C fokkal, de általában -1 C fok fölött voltak a leghidegebb mérések és jellemzően ezek is csak a hajnali órákban.

Összefoglalva elmondható, hogy a méhészeti szempontból fontos növények közül az akác a megyében többé-kevésbé károsodott. Magát a károsodás mértékét megítélni majd a későbbi virágzásból és hordásokból lehetne, ha addig már nem éri újabb negatív behatás.

2024 03 21 Fejér Akác12024 03 21 Fejér Akác22024 03 21 Fejér Akác32024 03 21 Fejér Deres Százszorszép 2024 03 21 Fejér Kajszi 2024 03 21 Fejér Repce1 2024 03 21 Fejér Repce2

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYE

Március 18.
A fagyos reggelek kezdete. Ezen a napon a vármegyében csak elvétve fordult elő talaj menti fagy ekkor a kocsik ablakai voltak csupán deresek. A vizek nem fagytak be, a növényekben nem okozott kárt a hideg.

Március 19.
A vármegye sík területein -1 és -2 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A kár már érzékelhető volt ezen a részeken. Győrtől délre a Bakony megyénkbe eső nyúlványán viszont -4 és -5 Celsius-fok hideg volt, ezen a napon elvesztettük a Sokorói dombság kedvelt vándorhelyeit.

Március 20.
Teljes fagykár a vármegye egész területét illetően. -4 és -5 Celsius fok a sík területeken a Sokorói dombságon még ennél is hidegebbet mértek a méhészek. A legmagasabb házak teteje is deres volt. Már éjfél körül -3 fok volt, ami azt eredményezte, hogy a hordó tetején 6mm vastag jég alakult ki. A gyümölcsösöket és az akácot elsöpörte ez a tartósan kisugárzó hideg.

Március 21.
Már csak helyi jelleggel fordult elő talaj menti fagy.

Az akác hajtás még rajta van a fák ágain, ez pár nap múlva fog kifordulni amikor az alvó rügyekből hajtás lesz. Ennek ellenére sarjú virágok várhatók, ha egy későbbi fagyás ennek az esélyét el nem veszi. A repcék a vármegyében biztatóan néznek ki, jó kultúrállapotban vannak, sok csapadékot kaptak, életerősek. Szárba indultak, látszanak a virág kezdemények, jövő héten már sárga virágok is lesznek a repcetáblákon.

A sárgabarack és a mirabolán elvirágzott. Virágzik a kökény és a fehér fűz. A korai cseresznyék pedig kezdenek nyílni.

Akác 2024 Deres háztető Fagyos repce 6 mm jég a hordón

HAJDÚ-BIHAR VÁRMEGYE

A szokatlanul enyhe február és március hónapok időjárásának következtében a növények mintegy 3 héttel korábban virágzanak, mint ami szokásos. Február közepén a mogyoró és a szil, február végén a barkafűz is virágzott már. Komolyabb mértékű virágporhordás hordás volt tapasztalható a méhesben már ekkor. Március 10-e környékén fehérbe borult a vadszilva, a hónap közepén sok más növény mellett a korai gyümölcsök (kajszi, szilva), az árvacsalán, és a kökény is virágzott már. Mostanra az akácrügy is fejlődésnek indult, jelenleg 3 mm körüli az erdőn. Az idő előtti virágzásnak a legnagyobb veszélye az esetleges fagykár. A hidegebb helyeken mintegy 10 nappal ezelőtt már tapasztalható volt talajmenti fagy. Az elmúlt napokban, azaz március 19-21 közötti időszakban ismét fagypont alá csökkent a hőmérséklet sokfelé. Jellemzően 0 és -2 C fok között volt a hajnali hőmérséklet. Értesültem ennél hidegebb értékekről is, így volt, ahol – 4 C fok is volt reggelre. A tavasz még hosszú és szeszélyes, ezért még tartogathat meglepetést a méhészeknek. A méhészetileg fontos akácos környékek nagyobb részén jelenleg nem tűnik komolynak a fagyás mértéke. Ebben az évben sincs nagy mennyiségű területen vetve a repce a megyében. A növények bokrosak, látszik a virágkezdemény, de nincs még szárba szökkenve. A tavasz egyelőre csapadékszegény, ami nem kedvező a repcére

Hajdú_kökény2_20240321 Hajdú_repce1_20240321 Hajdú_repce2_20240321 Hajdú_kökény1_20240321

HEVES VÁRMEGYE

2024 februárja rekordmeleget hozott Heves vármegyében is. Ennek eredményeképpen a növényvilág fenológiai fejlettsége jelenleg megfelel a 3-4 héttel későbbi állapotnak. Sajnos ez által jelentősen megnőtt a fagyok bekövetkezésének esélye, és az első hideghullám meg is érkezett március közepére.

Heves megyében március 19-én és 20-án erősen fagyott, 20 -án az OMME hevesi meteorológiai állomása – 5.5 0C-ot mért. A megye északi részein hasonlóan hideg volt, azonban a középső dombvidéki területeken mikroklímától függően csak minimális fagyot lehetett mérni. A sík és dombvidéki akácerdőkben a virágkezdemény 4-5 mm nagyságú volt a fagyás idején, sajnos síkvidéken a fagykár mértéke jelentős. A gyümölcsök közül a kajszi a virágzás végén van, a korai csonthéjasok pedig a virágzás elején tartanak, sajnos a fagykár síkvidéken itt is jelentős. Repcét a megyében a szokásosnak megfelelő területen vetettek a gazdálkodók, a növények jól teleltek, a hőmérsékleti és csapadékviszonyok is kedvezőek voltak az ősz, valamint a tél folyamán. A virágkezdemények már megjelentek, jelenleg a szárba indulás elején vannak az állományok.

akác1 akác2 cseresznye(1) repce1

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYE

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az elmúlt napokban 03. 18. – 21. reggelente 2 – 3 óra hosszára fagypont alá süllyedt a levegő hőmérséklete. Nagy fagy nem volt – 1 C fok, illetve -2 C fok volt az autók szélvédői lefagytak, az itatók befagytak 0,5 cm jégrétegben, illetve a fű, a háztetők deresek voltak, egy- két kisebb területen -3 C fok is lehetett. Az okozott károk még nem ismertek, majd az elkövetkező napokban válhat világossá, hogy milyen mértékű fagy kár keletkezett. Véleményem szerint a repcét talán nem viselte meg, ami lassan kezd szárba indulni. A gazdák a napokban végeznek még egy rovarirtós permetezést. A vármegyében elvetett repce 8624 ha ami vélemény szerint megmaradt, fejlődés szempontjából ő is előbbre jár 2 – 3 héttel. Nagy szüksége volna csapadékra. Szármagassága 15 cm körüli. A virágzása 2 -3 héten belül várható. Az akác március vége helyett már február végén megpattant így ő 4 héttel is előbb van, mint a megszokott. A virág kezdemény 2 – 3 mm-es. A barack jelentős része elvirágzott, úgy, mint a mandula is bár a kései barack és mandula, illetve az őszi barack a fagyos időszakban volt épp teljes virágzásba. A károk még nem láthatók. A megy cseresznye körte virágkezdeményei nyílás előtti állapotban. A méhek szépen teleltek a leszűkített családokat a napokban kezdik bővíteni. Bőséges virágport tudtak gyűjteni az elvirágzott fűzről, mirabolánról. Összegzéskép a korai tavaszt tudták eddig követni a vármegyebeli méhcsaládok is.

Jász-Nagykun Szolnok akácJász-Nagykun Szolnok mandulaJász-Nagykun Szolnok repce.1Jász-Nagykun Szolnok repceJász-Nagykun Szolnok szélvédő  Jász-Nagykun Szolnok deresfű

KOMÁROM-ESZTERGOM VÁRMEGYE

Február elején (- 2 C fok) és közepén (-1 C fok) volt egy-egy fagyos nap, azóta fagymentes volt az idő egészen március 20-ig. Akkor viszont hajnalban -4 C fok, 21-én már „csak” 0 – (-2) C fok volt. A fagy az egész vármegyére kiterjedt. A vármegye melegebb részein, a közép akácon már megpattantak a rügyek, a későbbi virágzású területein még nem. A fagy főleg az alacsonyabban fekvő területeken volt erősebb. Most még lehetetlen megállapítani, hogy okozott-e kárt az akácban, és ha igen, milyen mértékűt.

Repcét sokkal kevesebbet látni a megyében, mint a korábbi években. A legtöbb helyen 20-30 cm-es a növénymagasság. Az intenzív szárnövekedés még nem indult meg, de a hajtáscsúcson már megjelentek a virágkezdemények. A ma reggeli fagyban kissé lekonyultak a hajtásvégek, de valószínűleg nem szenvedtek komolyabb fagykárt. Nagyon kevés volt a csapadék, február eleje óta összesen 40 mm eső esett olyan kis mennyiségekben, hogy a talajt nem áztatták be jelentősen.

A gyümölcsösökben a kajszik a virágzás végén tartanak, a cseresznyék, meggyek és a szilvák bimbóinak még csak a hegye kezd fehéredni. A fasorokban, útszéleken a mirabolán szilvák már fehérbe borultak. Az erdőszéleken kezd fehéredni a kökénybimbó, néhol már virágzik. Régi mondásként ismerem, de már régóta megtapasztaltam én is: „Kökényvirágzáskor erősen lehűl az idő.” Tíz évből kb. kilencszer tényleg így van. Az idei sem a tizedik év.

akác_Bajna_20240321kökény_20240321 repce_Tarján_20240321  deres repce_Tarján_20240321

NÓGRÁD VÁRMEGYE

Vármegyénkben is korán köszöntött be a tavaszi időjárás, a növényzet fejlettsége három héttel előbbre van a megszokotthoz képest. Februárban virágzott a mogyoró, barkák, éger. Jelenleg virágzik a fűz, árvacsalán, barack, szilva a megye déli részén a kökény és a cseresznye is. Az északi részeken a kökény még fehér bimbós állapotban van. Közel 4000 ha a repce vetésterülete megyénkben. A repce is fejlettebb az idén a bőséges csapadékmennyiségnek köszönhetően. Magassága 25-35 cm, hamarosan kezd szárba indulni. Az akác a legtöbb helyen már február végén megpattant. A hajtások jelenleg 1-4 mm hosszúak, de vannak olyan részek is a megyénkben ahol még éppen, hogy csak három fele nyílt szét a rügy. Jelentős különbségek vannak a növényzet fejlettségét tekintve a megye északi és déli része között. Március 18-21. között sajnos erős hajnali fagyok voltak. A 20.-ai reggel volt a leghidegebb -3,-7,5 C fok közé csökkent a hőmérséklet a megyénkben. Az itatókat 6-10 mm vastag jég borította.  Az okozott kár mértéke még nem látszik tisztán, de 21-én már sok megbarnult akáchajtást lehetett látni még magasan fekvő területeken is.

akác (3) repce (2) repce akác (2)

PEST VÁRMEGYE

A mai napon volt az idei tavasz leghidegebb reggele. A megye szinte teljes területén fagyott. Az Alföldi területeken nem volt ritka a mínusz 6 Celsius-fok sem, ami az akác 0,5-1 centis hajtásaiban már igen nagy kárt tud tenni. Úgyszintén a gyümölcsösökben. A megye nyugati és északi részein az akác még éppen csak megpattant, három felé nyílt szét a rügy. Ezeken a tájakon a mínusz 3-tól a mínusz 6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, de a fagyzugosabb részeken valószínűleg ennél is hidegebb volt. Ma még nem látszik a fagykár hatása, ez pár nap múlva lesz szembeszökő.

A repcék az Alföldi részeken 30 centisek és ahol meghagyták, ott szépek. A virágkezdemény már látszik bennük, de még nem nyúlt meg a virágszár. Nagyon kevés eső esik ismét, de még ez nem látszik meg a növényeken. Északon ennél kisebbek, de szépek, viszont összességében a tavalyinál is kevesebb a vetésterület.

A gyümölcsösökben a korai kajszik virágoznak, a többi még inkább bimbós. Az útszéleken a mirabolán kezd elvirágozni, de már a kökény is bontja szirmait.

Pest_akác 1_20240320 Pest_akác2_20240320 Pest_repce_20240320

SOMOGY VÁRMEGYE

2024. március 19-én hajnalban Somogy vármegye északkeleti részén -1-(-2) Celsius-fokot mértek, a délnyugati részeken nem volt fagy, 2024.03.20-án Somogy teljes területén -4- (-5) Celsius-fokot mértek. A magasabban fekvő részeken 20-án sem volt fagy, csak talaj menti deresedés. A gyümölcsfákon és akácon a magasabban lévő részeken nem látszik fagykár, az alacsonyabb fagyzugos helyeken lehet gond.

A gyümölcsök közül a korai cseresznye, a szilvák és a ringlók virágzanak, az almák virágrügyei pirosodnak, a zselnicemeggy virágzás előtti állapotban.

Az akác rügy pattanása március elején történt meg, jelenleg a fák déli oldalán 1 cm alatti, az északi oldalon ennél kisebb rügy látszik.

Somogy vármegyében a korai repcék zöld bimbós állapotban, a későbbiek a virágtengely megnyúlási stádiumban vannak.

IMG_20240320_064040IMG_20240321_121325IMG_20240321_121007IMG_20240321_121059IMG_20240321_121110  IMG_20240317_112130

SZABOLCS VÁRMEGYE

Idén nagyon hamar érkezett a tavasz, bár a naptár szerint még tél volt, a növényzet mást mutatott. Február utolsó hetében 20 ℃ körül alakultak a napi maximumok, így a kora tavaszi növények intenzív fejlődésnek indultak. Március elején már látogatták a méhek a füzek barkáit, értékes virágport, kevés nektárt gyűjtögettek. Az elmúlt napokban hidegebb, szeles időjárás volt, ennek hatására a növényzet fejlődése némileg lelassult. A barkafűz elvirágzott, jelenleg egyszerre nyílik a fehér fűz, mirabolán, árvacsalán, juharfélék. A gyümölcsfák közül a kajszibarack teljes virágzásban, a korai fajták már hullatják a szirmaikat. A meggyfák egérfüles, a korai almafajták helyenként pirosbimbós állapotban vannak.  Vármegyénkben egyre kevesebb repcét vetnek a gazdák, a növények jelenleg bokros, szárba szökkenés előtti állapotban vannak. A fagyok eddig még nem okoztak komolyabb károkat. 21-én reggelre volt a leghidegebb, 0 és -3 ℃ körül volt a hőmérséklet. A fehér akác tekintetében jelentős különbségek mutatkoznak. Van ahol még csak éppen megpattantak a rügyek, viszont néhol megfigyelhetünk már 4-5 mm-es zöld hajtásokat.

akác2akác3almarepceakác 1

TOLNA VÁRMEGYE

A februárban tapasztalható hűvösebb „áprilisi” tavasz elősegítette a természet fejlődésének megindulását. Február második felében egyes gyümölcs fákon mint pl.: a barack duzzadt rügyek voltak már láthatóak. A korai barackosok Závodnál február derekán már virágzásban voltak. Gyakorlatilag a hónap végére a korai akácosok megpattantak. Márciusban a tavaszi fejlődés továbbra is tartja lendületét, a vegetáció 3-4 héttel fejlettebb az ilyenkor szokásosnál. Fejlődik mind a repce, mind az akác. E sorok írásakor 03.21 a megye területén a repce fejlettsége már előrehaladott a nyugalmi állapothoz képest. Tapasztalható már a szárbaindulás, eltérő magasságban maximum 30-35cm. Az érzékelhető csapadékhiány ellenére jó állapotúnak mondható a repce kultúra. Csakhogy a közelmúltbeli években tapasztalható korábbi fejlődés megindulás utáni fagyos reggel idén is bekövetkezett megye szerte. Március 20-án az egyes megyebeli helyeken -6 ℃ is érzékelhető volt. Egyéb más helyeken jellemzően -3 ℃ körül alakult a reggeli virradó. Sajnos a már fejlődésnek indult akác sérült lett.

Tolna_akác01_2403Tolna_akác02_2403oznorCB sdr_HDRB sdr_HDRB

VAS VÁRMEGYE

2024.03.19-én a vármegye egy kisebb területén, míg másnap 2024.03.20-án a vármegye teljes területén fagyos reggelre ébredtünk. Az első napon -1,8 ℃ volt a leghidegebb mért hőmérséklet, míg másnap -3,8 ℃. Sajnos pont a Farkas-erdő szélén lévő észlelési helyen mérték mindkét napon a leghidegebbet. Ez a második napon azzal párosult, hogy már előző este 22 óra körül elkezdődött a fagy és eltartott másnap reggel 8-9 óráig.  Ez 10 órát meghaladó fagyot jelentett. Egyelőre még nem látszik, de az akác 3-5 mm-es hajtásai valószínűleg károsodtak. Néhány nap múlva fog kiderülni.

A repcék a vármegye legnagyobb részén szépek, jól bokrosodtak. A hajtás elkezdett szárba szökni, már látszik a virágkezdemény. Tápanyaggal jellemzően jól el vannak látva a táblák, de vetés óta kevés csapadékot kaptak a növények. Eddig szerencsére még nem látszik csapadékhiány a növényeken. A tavalyi évhez képest tovább csökkent a vetésterület.

A házikertekben a kajszik elvirágoztak, több helyen el is fagytak. A mirabolán szintén elvirágzott. A kökény a napokban lett egyik napról a másikra fehér. Az erdőkben szintén virágozni kezdett a vadcseresznye.

Vas_Repce_3 Vas_Repce_Vadcseresznye Vas_Repce_1 Vas_Repce_2

VESZPRÉM VÁRMEGYE

Veszprém vármegyében január első 15-20 napjában volt télies az időjárás, de sajnos hótakaróval ez sem párosult. Az azóta eltelt időben szokatlanul meleg volt. ennek megfelelően a méhcsaládok fejlődése lendületesen indult, és ez vonatkozik a növények állapotára is. Ez egyben azt is jelenti, hogy legalább két héttel vagyunk előbbre a közel húsz évvel ezelőtt megszokott állapotokhoz képest. A gyümölcsök közül elvirágzott (egyben jelentős fagykárokat szenvedett) a kajszi és a mandula. Jelenleg az őszibarack, kökény, a szilva és a mirabolán nyílik. Nemsokára virágba borulnak a cseresznyék és a meggy is. Az elmúlt napokban tapasztalt lehűlés március 20-án volt a legmarkánsabb, sajnos az egész kiterjedt, de eltérő mértékben (néhol -6 Celsius-fokot is mértünk). A hideget tompította a Balaton közelsége és a vármegye nyugati szélein is enyhébb volt az idő.

Az akácon a hajtások 1-3 mm-esek, még nehezen ítélhető meg a károsodás mértéke. A repcék közül a koraiak zöld bimbósak, de gyakorta látni szárba indulás kezdetén lévő állományokat. A vetésterület folyamatosan csökken, jelenleg mélyen alatta van a korábban megszokott nagyságrendnek.

A mai napon (március 21-én) alkonyatkor beborult az ég, talán ma nem lesz fagy…

Veszprém szilva Veszprém_akác Veszprém_repce_fejltelen Veszprém repce fejlett_2 Veszprém repce_fejlett

ZALA VÁRMEGYE

2024 februárját a meteorológusok az utóbbi 100 év legmelegebb hónapjának tartják. Ez a rendkívüli meleg időjárás a természetet is gyors fejlődésre kényszerítette. A normál időjáráshoz képest két, három héttel előrébb tartunk. Februárban elvirágzott a mogyoró, és az enyves éger. Március elején is folytatódott az enyhe időjárás. Elkezdett virágozni a mandula és a kajszibarack. A korai cseresznyék és a kökény is szirmot bontott a hónap közepén. Március első napjaiban néhány éjszaka hidegebb volt, de fagyot sehol sem jeleztek a méhészek a vármegyéből. Március első dekádjában a melegebb fekvésű helyeken megpattant az akác. Március 20.-án hajnalban azonban az egész megyére kiterjedő fagy érkezett. Hajnalban -3 – -4°C -ig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ez a fagy a bimbóban lévő almát, körtét és meggyet nem károsította, de a kivirágzott őszi és kajszi barackok biztosan fagykárt szenvedtek… A fagy érkezésekor a repcék szárba indulás elején voltak, Az akácosok 3-6 mm-es rügyein még nem látszik fagykár, de ezt igazából 5-7 nap múlva fogjuk teljes biztonsággal megítélni.

Alma Zala_Repce_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021 Zala-vármegye akác 2 Zala-vármegye akác 3 Zala-vármegye akác