Akácvirágzás 2019. május

Tisztelt Méhésztársak!

Ezúton adjuk közre az OMME szaktanácsadó hálózatának, 2019. április 30. és május 1. közötti megfigyeléseit az akác virágzásával kapcsolatosan.

Baranya megye
A rügypattanás március közepén következett be a megyénkben, a mecseki területeken egy kicsit később, a fák fenológiai állapota szerint alig van különbség a megye déli és északi területi között.  Ami viszont kitűnik, hogy a fákon kevesebb a virág. Véleményem szerint, az őszi és a téli kevesebb csapadék miatt kevesebb virágot hoztak a fák. Mérésem szerint, a megyében október elejétől április elejéig csak 130 mm csapadék hullott, áprilisban viszont pótolt valamennyit a természet, repce virágzása előtt és alatt 60 mm csapadék esett nálunk. Ezzel még mindig elmaradunk az átlagtól, de valamennyit javított a repce és az akác mézelési esélyein ez a kevés csapadék. Két alkalommal volt fagyos időszak az akác pattanását követően, egyik közvetlenül a pattanás után március 20 körül ekkor a megyében mínusz 2-, – 4 fokok voltak, a másik április 11.-e körül ekkor a Mecsek fagyzugos helyein -7 fokot is mértek a méhésztársak. Valamennyi fagykár keletkezett a virágokban, de véleményem szerint 10 – 15% -os lehet veszteség, ha az első alkalommal nem fáztak meg a kipattant rügyek.

Repcék nagy része már a fővirágzáson túl van, ha távolabbról ránézünk a táblákra már zöldülnek. Akác mézelésének elindulásáig valószínűleg a táblák elvirágoznak. Jelenleg az akácvirágok meleg területeken „farkas fogasak”, fehér babosak, helyenként megnyíltak. Az erdők virágzásának kezdetét május 5-6-ra teszem, a léniákat, meleg erdőszéleket egy-két nappal  korábbra. Ez a változékony, esős, hűvös május elsejei hét lehet, hogy tolja egy kicsit a virágzás kezdetét.
Baranya1 Baranya 2

Bács-Kiskun megye
A március 13.-án, 21.-én  és 28.-án megyénkben jelentkező éjszakai fogyok súlyos károkat okoztak az akácosokban. A mélyebben fekvő területeken a dombok közötti völgyekben lévő akácosok szinte teljesen elfagytak csak 8-10 méter magasság fölött maradt sértetlen az erdő, de a magasabban fekvő területeken is jóval kevesebb a nyíló virág. Mára az elfagyott területek akácfáin is megjelentek tömegesen az akácrügyek. A 2019-es év nagy kérdése lesz, hogy ezek a jelenleg 2-3 cm-es rügyekből kifejlődő sarjú virágok mézelni fognak e?

A városban már találni teljesen kinyílt virágot, akác illatot is lehet érezni. Az utak mentén az erdő széleken is elkezdtek fehéredni a fák. A repce táblák általában túl vannak a fővirágzáson, a korai vetésű táblák már kezdenek kizöldülni. Egy héten belül elvirágoznak a repce táblák, de addig reményeink szerint teljesen kifehérednek a fagyok által megkímélt akácosok is, és elindul az akác mézelés.

 Bács2 Bács1

Békés megye
Békés megyében az akácterületet nagy részét jelentősebb fagykár érte. Ez jellemzően jobban a megye középső és északi részét érintette, a déli részeken kisebb az elszenvedett fagykár mértéke. A fogyottabb területeken 6-7 méterig nincs virág, illetve 2-3 cm –es sarjú virágok találhatók, az e feletti részeken is kevesebb a virág a megszokottól. Jelenleg a zártabb erdőrészeken 4-5 cm-es bimbók vannak, de a déli fekvésű részeken, már találkozhatunk 6-8 cm-es babos fürtökkel is, a városokon belül néhány helyen már virágzó akác is látható. A jelenlegi hűvös, esős időjárás, várhatóan visszafogja a virágok fejlődését, így a virágzás kezdete május második hetére prognosztizálható. A repce területek nagy része már utóvirágzásban van, igazából néhány nap jó időt volt csak, ami kedvezett a hordásnak. Várhatóan a héten levirágzik a repce jó része, de lesznek olyan területek, ahol a repce virágzás még egybe fog esni az akáccal. Az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítheti a repcéről történő elvándorlást.

 Békés2 Békés1

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

BAZ Megye akácosainak területe 16 ezer hektár körül van. A megye akácosainak jelentős része a dombvidéki területeken található, ahol a kései fagyok gyakran beleszólnak a virágzásba. Az idei évben március végén is volt néhány nap, amikor a minimum hőmérséklet – 6 Co alá esett. Ebben az időben az akác rügyei már meg voltak pattanva és a völgyekben ahová a hideg levegő „összefolyt” le is perzselte a virágrügy kezdeményeket a fagy. Ez a károsodott terület főleg a megye északi részét érinti ott számottevő nagyságú a károsodott terület. A megye déli részén ahol nem károsodtak az akácosok, szépen fejlődnek a virágok, melyek jelenleg (április 30.) a délies kitettségű oldalakon 3-5 cm nagyságúak, az északi oldalakon és a hűvösebb völgyekben 2-3 cm-esek. A jelenlegi állapot és a jósolt hideg idő miatt a virágzás kezdete délen május 10-12. körül várható.

A repce vetésterülete is jelentős a megyében, és az északi táblák még 12-14 napig is virágozhatnak, bezavarva az akácméz minőségébe.

 BAZ2 BAZ1

Csongrád megye

A 2019-es év emlékezetes marad a Csongrád megyei méhészek számára, ugyanis a március végén – április elején bekövetkezett éjszakai fagyok nagymértékben károsították a megye akácos területeit. Sajnos a megye déli részén mínusz 7-8 fokokat mértek. A megye sajátossága, hogy a Tisza vonalától keletre nincsenek akácos területek, így az összefüggő akácerdők a Tiszától nyugatra húzódnak. A megyét bejárva nem lehet olyan terültet találni, amit ne károsított volna valamilyen mértékben a fagy. A legsúlyosabb helyeken a teljes fagyás jeleit láthatjuk, máshol „csak” részleges károsodás érte az akácállományokat, ami azt jelenti, hogy 4-6 méter magasságig minden elfagyott. Egyes erdő területek szélein sávosan tarolt a fagy, így ezeken a helyeken látni bimbós-virágos fákat, de mellettük teljesen fagyott fák vannak többségben. A lakott területeken, a fagy nem tudta annyira károsítani az akácokat, így a településeken belül e sorok írásakor (2019. 04.30) már virágzó fákat látni. Természetesen kérdés, hogy az a minimális virágmennyiség ami esetleg a fák hegyén megjelent mézelni fog-e vagy sem. A repcevirágzás napokon belül véget ér; sajnos a napokban megérkezett nagy mennyiségű csapadék már későn jelentkezett, így a repceméz hozamát ez már nem tudja pozitívan befolyásolni.

A megye vándorméhészei kénytelenek lesznek más területeken keresni olyan akácerdőket, ahol szerencsét próbálhatnak.

 Akác_2019_04_30_Csongrád4 Akác_2019_04_30_Csongrád2

Fejér megye

Fejérben a vasárnap beköszöntő hűvös, esős idő véget vetett a repce mézelésének. A vontatott, a dandárban is alig napi 1-2 kg-ot emelkedő mérleg alig 10 kg körüli gyarapodást mért repcén. A vasárnap óta tartó hűvös időben ez is csökkenni kezdett. A zöldülő repcetáblák már nem keltenek reményt az esetleg még kiröpülésre alkalmas időben sem. Bár a repce virágzásának vége, az akác még várat magára. A megyében komolyabb fagykárokat nem jeleztek. Az esetleg fagyott völgyek mellett a fák tetején épek a virágok. A legtöbb helyen 3-5 cm-es a fürtök mérete. Természetesen a napsütésnek kitett helyeken már fehérbimbós, vagy már kinyílt virágokat is látni. A repcében még reménykedő, legoptimistább méhészek is a közelgő hétvégén veszik el a repcemézet és készülnek fel az akác mézelésére. A megye déli és északi része között 1-2 cm-es a virágok méretében a különbség. A későbbi időjárás dönti el, hogy lesz-e akkora különbség a virágok nyílásában, hogy érdemes legyen vándorolni rá!

Fejér2 Fejér1

Győr-Moson-Sopron megye

Április utolsó napjaiban már látni lehetett fehér babos fákat az utak mellett, főleg az aszfalt felett, Győrben már kinyílt virágot is. Az erdők szélén farkasfogas, közepén még zöld a virág. Hordás csak a jövő héten várható róla, ha visszatérnének a melegek. A repcék még sárgállanak, a dandár virágzáson már túl vannak, de még egy hétig biztos járni fogják a méhek, hordást csak a meleg napokon tapasztaltak a méhészek. A hét végére rossz időt jósolnak, ha elmúlik figyelni kell, hogy még a repcét fogják-e járni a méhek vagy már elkezdenek nyalakodni az akácról, a tisztító pergetéseket és vádolásokat ez alapján kell időzíteni. Az idei évben nagy különbség van a virágzásban országos szinten, érdemes kihasználni ezt és több akácra vándorolni, de ebben az esetben figyelni kell a fagyás okozta károkra. A megyében jelentős fagykárt nem tapasztaltam, de más megyékben igen.

 GYMS2 GYMS1

Hajdú-Bihar megye

2019-ben április végéig alig volt értékelhető mennyiségű csapadék, gyakran volt viszont erős szél, aminek köszönhetően a légköri aszály csak súlyosbodott, méhészeti szempontból a növények nektártermeléshez nem kedvezett. Jelenlegi állapot szerint a repce vetésterületek dandárvirágzásban vannak. Néhány melegebb napon komolyabb hordást is mértek a méhészek, a hűvös napokon a fogyasztás a jellemző, nagyobb méztermés nem várható. A helyzetet tovább árnyalja, hogy sajnos többen is jelezték az elmúlt napokban a „mászkáló méhek” jelenséget. Akác tekintetében a virágrügyek rendkívül változatosak, április 30-án a 2-3 cm-es fürttől a kalászosodó virágzatig terjednek az erdőben, néhol már látni zöldbimbós állapotot is. Debrecen városában jelenleg fehérbimbós. A virágfürtökben mérhető nagy különbség oka a március 28-án hajnalban bekövetkező erős hajnali fagy, illetve az akácot ért fagykár. Ennek következtében április 18. körülig fekete volt az erdő megyeszerte, csak a fák tetején hajtott ki jobb esetben is (kalapos akác). Az utóbbi 10 napban viszont látványosan zöldül ki az erdő, és hoznak sarjú virágrügyeket. Az időjárási előrejelzést figyelembe véve nehéz megjósolni a hordás kezdetét, mivel a hűvös időben az tolódni fog.

 Hajdú2 Hajdú

Heves megye

Heves megyében a legkorábbi síkvidéki erdőkben, illetve a domboldalak déli lejtőin már fehérednek a virág fürtök. Ezeken a területeken május első hétvégéjére már lesznek nyílott virágok, a hordás megindulása a jövő héten várható, természetesen időjárástól függően. Az utóbbi napokban 20-25 mm csapadék hullott megyeszerte, és a virágzásig még folyamatosan várható eső. Részleges fagykár a sík- és dombvidéki erdőkben is tapasztalható, ennek mértéke nem jelentős, esetleg a fázott virágok okozhatnak meglepetést. A megye északi területein található késői akácosokban már jelentősebb fagykár tapasztalható, itt domborzattól függően jellegzetesen hullámosan fagytak el az erdők, így változó, hogy mely területeken milyen magasan volt a fagyás határa. Emiatt érdemes vándorlás előtt részletesen megnézni a kiszemelt területet. Itt a virágok jelenleg kb. 4 cm nagyságúak, vannak lényegesen kisebbek is, lehet hogy, azok megfáztak. A repcetáblák már túl vannak a dandár virágzáson, de biztosan mondható hogy, a nyílás vége bele nyúlik majd az akác virágzásba. Különösen azért jellemző ez, mivel a csapadékhiány miatt fejletlen növények, az esős időszak megérkezése után fejlesztették az oldalágaikat, ezek pedig még sokáig virágzanak.

 Heves2 Heves1

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A megye kötött fekete talaja nem az akácosok hazája, ennek ellenére kisebb ligetek fasorok megtalálhatók, fagyás természetesen itt is volt 3- 4 m magasságig, a virágzás a tavalyi évhez hasonlóan a melegebb napsütötte helyeken április végére – május elsejére megkezdődött, megnyílt. A virágok mennyisége kevesebb, ami megnyílt illata nincs. Az időjárás előrejelzés szerint május 10. ig szeles csapadékos hűvös idő, 20 C fok alatti hőmérsékletet jelez. Mire jó idő lesz, addigra el is virágzik a megyében az akác. A repce még virágzásban van bár már az utó virágzás stádiumában. Az biztos, hogy lesz sajnos átfedés, még 4 – 5 nap mire kimondható, hogy a repce elvirágzott komoly hordási eredmények nélkül.

 JNSZ2 JNSZ1

Komárom-Esztergom megye:

Komárom –Esztergom megyében még nem látni fehéredő akácosokat. A melegebb részeken a fürtökben a bimbók hegyei kezdenek fehéredni, de a fürtök itt is még csak 5-7 cm-esek. A területek többségén még teljesen zártak és zöldek a bimbók. A megyénkben lévő korábbi virágzású akácosokban is még legalább egy hét kell a nyílás beindulásához, de az akácosok többségében még akár 10 nap is kell a jelenlegi alacsony hőmérséklet (15 C fok nap közben!) miatt.  A késői virágzású bakonyi részeken a fürtök csak 2-3 cm-esek, itt még akár két-három hét is hátra van a virágzásig. A megyében fagykár nem tapasztalható a fákon. A repce még sok helyen virít, az oldalhajtások hegyén még zöld bimbók is láthatók. A gyengébb talajokon már kezdenek fakulni táblák a sziromhullás miatt, de ez még nem általános. A megyében jó esély van rá, hogy a repce levirágzik az akáchordásra, nem lesz egybe virágzás.

 Komárom1 Komárom2

Nógrád megye

A megyében 4.079 ha repce került elvetésre, az aszály miatt ennek alig több mint 10 %-át kitárcsázták (410 ha-t). A megmaradtak sem voltak túl híresek,de az utóbbi napok esőzései miatt megindultak az oldalhajtások amik majd ezután fognak virágozni. Kérdés, hogy mennyire virágzik majd bele az akácba. Jelenleg a megye repcéi teljes virágzásban vannak a néhány napos hőség idején napi 1-2 kg-os eredmények születtek. Az akácot rügypattanásának ideje környékén legalább két hullámban érte jelentős fagykár. Március 20-22 között (-3)-(-6) C fok, majd március 28-31 között pedig (-2)-(-8) C fok közé süllyedt a hőmérséklet. Sok helyen (völgyekben, szélvédett helyeken) még mindig feketéllenek az akácosok, míg más helyeken 2-4 cm közötti virágok láthatóak. Hogy mikorra várható a virágzásának a kezdete azt nehéz lenne ma még megbecsülni, mivel még egy hét hűvös időt ígér a meteorológia. A galagonya épphogy csak mutogatja fehérlő bimbóit, a birs teljes virágzásban van. A megfigyelések szerint a „birs virágzásának végét itthon kell hagyni”- azaz indulni kell a déli akácra. A nógrádi méhészek nagy része a hét végére, a jövő hét elejére tervezi a vándorlást. Hogy hova, az még az utolsó pillanatokban dől el.

 Nógrád2 Nógrád

Pest megye

Pest megye alföldi részén a repcék többsége színt váltott, elkezdett bezöldülni. Még van róla hordás, de az akác mézeléséig elvirágzik. A melegebb napokon meglepően jól mézelt, aminek nagy részét azonban az átlagos családok a hűvösebb napokon meg is ettek. Márciusban három hullámban kapott az akác fagyot, aminek következtében minden erdő károsodott azonban eltérő mértékben. Az alföldi, mélyebb fekvésű részeken akár ez elérheti a 95%-ot is, főleg ha tíz méter alatti fák alkotják az erdőt. Cegléd, Mikebuda, Pusztavacs, Dabas 4-9 méterig fagyott le. Gödöllő térségében is jelentős fagykár van, sok helyen még a dombtetőkön is. Akik április elején látták az erdőket, jól láthatták, hogy meddig fagyott le az erdő. Akkor már két centis virágok voltak ott, ahol megmaradt. Alatta pedig jól látszott a feketeség. Mostanra ezek az erdők is kizöldültek, és érdekes kép rajzolódik ki. A fák tetején már farkasfogas, babos a virág, és alatta sok 3-4 centis virág is van, ami szerintem másodvirág. Mézelés időjárás függvénye lesz, nem feltétlenül a virág állapotától függ majd, hiszen az már ki lesz nyílva. Én a jövő hét közepétől várom a hordás kezdetét.

 Pest2 Pest1

Somogy megye

A kajszi március közepén virágzott, ekkor 13-án és 21-én hajnalban is fagyos volt a reggel. Ez a fagy az akácosokat a rügyfakadás idején érte, ezt helyenként észre lehet venni a fákon. Az akácosok jelentős része azonban nem mutatja a fagykár jeleit, és fehérbimbós, illetve 5-6 cm-es babos fürt állapotban van, helyenként az első virágok is megjelentek a fákon. Alighanem elhúzódik majd a virágzás. A tömeges nyílás egy-másfél hét múlva május 8-10 között várható. A repcetáblák 30-án még erősen illatoznak a hűvös időben, egyre több a becő rajtuk, és lassan kezdenek zöldülni. A hónaljhajtásokon viszont még sok a bimbó, így várhatóan kitartanak majd az akác első napjaiig.

Somogy2

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a repce virágzása közepén tart, már a főhajtások is megnyíltak. A hűvös, szeles időjárás nem kedvez a nektártermelésnek, virágport viszont szépen gyűjtenek a méheink. Akácvirágzás kezdetére valószínűleg, de a hordás megindulásáig szinte biztosan „lemegy a repce”. Megyénk akácosaiban sajnos súlyos fagykár mutatkozik. A rügyfakadás után néhány napra, 28-án a -5°C és -7°C hőmérséklet hatására megfagytak a frissen megpattant rügyek, sokáig nem mozdultak, szinte feketék voltak az ilyen fák. A dombtetőkön és az idősebb, magasabb fák tetején megmaradt virágkezdemények tovább fejlődtek, majd a lefagyott részeken is megindult az élet. Mostanra a virágkezdemények fejlettsége az 1cm-től a 4cm-en keresztül a fehéredő bimbókig széles tartományban mozog, a különbségek egyre inkább csökkennek az idő előrehaladtával. Ezek alapján elhúzódó virágzásra számíthatunk, viszont a később nyíló virágfürtök nektártermő képessége, az eddigi tapasztalataink szerint nem teljes értékű. A virágzás kezdeti időpontját nehéz egységesen meghatározni, főként a napokban bekövetkező erős lehűlés miatt. Megyénk fekvése és domborzati viszonyai alapján van némi eltérés még ilyen viszonylag kis távolságokon belül is. Általában a délnyugati részen indulnak korábban, itt egy héten belül kinyílhatnak az akácok épen maradt virágai, a fák koronái tetején.

  SZSZB1

Tolna megye

A Tolna megyei repcék április 12-e körül kivirágoztak. Ezt követően időjárás függvényében (csapadék) mind jobban megerősödtek a kezdeti aszályos (semmilyen) állapothoz képest és teljes virágzásba borultak a táblák. A korábban virágzó táblák május 1-én már lemenőben vannak. A „később” kivirágzott repcék (az előttünk álló hűvös időjárást is figyelembe véve) még kb. ~1 hét és teljesen elvirágoznak. Mondhatni ez a prognosztizált időjárás „segíthet” abban, hogy a repce és akác kezdet ne legyen átfedésben. Május 10-e környékén várhatóan már láthatunk több helyütt is a megyében kivirágzott akácerdőket, ahol a korábbi fagy nem okozott kárt. Jelen pillanatban még nehéz megjósolni, hogy lesz e probléma a korábbi fagyból adódóan. Április utolsó hetében a melegebb déli fekvésű helyeken már lehetett látni akácfehéredést, esetleg virágzást.

oznor oznor

Vas megye

Vas megyében a rendkívüli téli – tavaszi aszály hosszú ideig megviselte a repce vetéseket.

Megyénk északi, hidegebb területein – az Alpok alján és környékén – a csapadék hiánya szembetűnően késleltette a repcék fejlődését, olyan mértékben, hogy jogosnak tűnt feltételezésünk, hogy „bele fog virágozni az akácba”. Aggodalmunkat a repcék fejlődése részben visszaigazolta, mert kisebb területek kiszántásra is kerültek. Egy részük pedig csapadék hiánya miatt „kényszer virágzásba” kezdett, amely sajnos bele fog nyúlni az akác mézelésének kezdetébe.

Vas2 Vas1

Veszprém megye

Veszprém megyében igen sok vitát váltott ki az a tény, hogy az akácok elfagytak-e, vagy csak a hűvös időnek köszönhetően fejlődnek lassan a hajtások. Mára már világosan látszik, hogy a fagy csak a leghidegebb völgyekben okozott károkat, de ott sem nagyot. Egy biztos, idén a rügypattanástól a virágzás kezdetéig több időre van szüksége a növényeknek, mint azt a szakirodalom említi. Ha bekalkuláljuk a hét végére ígért lehűlést is akkor úgy gondolom nem tévedünk nagyot, ha a hordás beindulását május 10 környékére saccoljuk a korai területeken. A hegyek (ld. Bakony) ehhez képest 4-5 nappal később fog indulni. A méhészetek egyébként jelenleg a repcéken vannak. Itt igen eltérő hordási eredményekről tudok beszámolni. Ennek oka az időjárás és az állományok heterogén állapota. A repcetáblák egyébként zömmel már „lemenő ágban” vannak, az oldalhajtásokon van már csak virág….

 Veszprém2 Veszprém1

Zala megye

Zala-megyében sajnos tovább tart az aszályos idő. Április hónapban 18 mm csapadék hullott, ami nagyon kevés. Ez a csapadék csak arra volt elég, hogy a természet kissé felüdüljön. A repce virágzása a közepén tart a megyében. A Húsvéti ünnepek alatti meleg időjárás kissé gyorsította a virágzást, de az oldalágak csak most kezdenek szirmot bontani. A repce várhatólag még 10-12 napig biztosan virágozni fog. Sajnos ez egybe fog esni az akácvirágzás kezdetével.  Zala-megyében az akácvirágok nagyon eltérő fejlettséget mutatnak.  A melegebb területeken már a fehérbimbós állapot elején tart a virágok fejlettsége, míg a többi területen 4 – 4,5 cm nagyságúak a fürtök. Az akác fejlődése kissé lelassult az április végi lehűlés hatására. Ha marad a változékony idő, és a hőmérséklet nem lesz nyáriasan meleg, akkor a virágzás kezdete Május 10 -15 között várható. A repce pergetéssel meg kell várni a méhészeknek az akác nyílás első napjait, mivel a két növény néhány napig biztosan együtt fog virágozni az akác nyílás kezdetén.

Zala2 zala1