Ázsiai lódarázs Ausztriában

A Salzburg Aigen-i méhész egyesület tájékoztatást adott ki arról, hogy a tegnapi napon, április 9-én, Salzburg város belterületén befogtak egy ázsiai lódarazsat (Vespa velutina nigrithorax). Az illetékes hatóságok a bejelentést követően azonnal elkezdték az ilyenkor szokásos munkát. További fejleményekről, hivatalos hírekről a későbbiekben adnak információt.

Egyesületünk azonnal felvette telefonon a kapcsolatot az egyik helyi szakemberrel, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy egy élő példányt fogtak be a város központjában lévő egyik irodaház helységében. Egyszerűen a darázs berepült a nyitva lévő ablakon. A szakembereknek azonnal egyértelmű vált a darázs megjelenésének oka: az iroda egy olyan telepen helyezkedik el, ahol lakókocsikat tárolnak, melyek közül többet Franciaországból hoztak vissza. Nagy valószínűséggel a darázs még Franciaországban, az egyik lakókocsiban talált téli menedéket, a tavasz viszont már Ausztriában „köszöntötte”.

Nem pusztították el a darazsat, melyet hivatalos azonosításra Bécsbe szállítottak. Még a tegnapi napon elindította a hatóság (Biene Österreich) a bejelentő oldalt, ahova az észlelések helyét és a fotókat tudják a méhészek és a lakosság feltölteni.