Állatjóléti támogatás tájékoztató

Tájékoztatjuk a Méhésztársakat, hogy azok, akik pályáztak 2022-ben a Méh állatjóléti támogatásra az idei évben az alábbi kötelezettségeiket kell teljesíteniük:

1. 2022-es évre vonatkozó kifizetési kérelem benyújtása:

Amennyiben teljesítették a szükséges vállalásokat (tehát jelentettek méz visszahagyást a 2022-es évben), jogosultak lesznek a méhcsaládonkénti 7,5 euro támogatási összeg lehívására. Ehhez az áprilisban megnyíló úgynevezett egységes kérelem beadási felületen be kell nyújtaniuk egy kifizetési kérelmet. Erről bővebb tájékoztatót a kapcsolódó Kincstár közlemény megjelenése után tudunk nyújtani.

2. 2023-as év teljesítése:

Az idei év sikeres teljesítéséhez egy alkalommal mézvisszahagyást kell jelentenünk. Emlékeztetőül a pályázati felhívásból:

 “A támogatást igénylőnek az adott évben – a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt – a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Államkincstár) felé, az Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül, a méz visszahagyása előtt legalább 3 munkanappal, be kell jelentenie a pergetés napját és a 4 kg méz visszahagyására vonatkozó szándékát.”

A méz visszahagyását az alábbi útmutató szerint tehetik meg: ITT

Építettő keret használata  április 1. és május 31. között (amennyiben vállalta)

Az építető keret fogalma a pályázati felhívás fogalomtára alapján: a mechanikai Varroa atka irtás egyik eszköze, a lényege, hogy a műlép nélküli vagy részben műlép nélküli keretrészben a méhek természetes építő hajlamát kihasználva lépek építésére sarkalljuk a méhcsaládot, az ilyen módon épített lépekben általában hímivarú egyedek fejlődnek, a Varroa atka a szaporodási ciklusa során ezeket az un. ,,herefiasításokat” részesíti előnyben, amelyek eltávolításával, jelentős számú atkától szabadulhatunk meg vegyszerek használata nélkül;

Méhészeti munkanapló vezetése

A méhészeti munkanaplóban fel kell tüntetni a vándorlások és a pergetések napját.

Korábban megjelent gyakori kérdések:

Gyakori kérdések 2

Gyakori kérdések 3