Gyümölcs, repce fenológiai jelentés

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelő információkat. A felmérés 2017. április 3-4. közötti időszakban készült. A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a következő linken:http://mehlegelo.omme.hu/gallery

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnál.

BARANYA MEGYE

Repce: az elmúlt évekhez képest nőtt a vetésterülete a növénynek, tavaly ősszel 17100 hektár került elvetésre, ez 600 hektárral több mint az azt megelőző években. A növény számára a száraz ősz és száraz hideg, fagyos decemberi -januári időszak nem kedvezett, ebből kifolyólag nagyon megviseltek voltak a növények a tél végén. Elszáradt, barna levelek borították a repceföldeket. 100 hektárt kellett a gazdáknak kiszántaniuk kor tavasszal. A fejtrágyázást követően jelentősen javult a növénynek állapota. Jelenleg az elvetett területek 60%-át jónak, 30 %-át közepesnek és 10 % -át gyengének ítélték meg a gazdák a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának leadott jelentésben. Tavasszal is nagyon kevés csapadékot kaptak a földterületek a megyében, és a nagy melegek -helyenként napi 25 °C-os maximumok hatására a repcék nagyon gyorsan szárba szöktek és hozzák a virágjukat. 20-30 cm-es szárral a virágzásnak indul a növény. Ha nem kap csapadékot nem számíthatunk nektár termelődésre. A „hosszú” tavaszi meleg periódus kedvezett a méhcsaládok fejlődésének, de ennek ellenére sajnos a megítélésem szerint a megye méhállományának 50 % -a nem lesz termelőképes repcén.

Gyümölcs: A korai virágzó fás szárúak: mandula, helyenként a kajszik is már elvirágoztak a megyében, jelenleg virágzik a meggy, a szilva, korai almák, és a kökény a méhészetek körül.

Baranya1Baranya2IMG_4919IMG_4920

BÁCS-KISKUN MEGYE

Hirtelen köszöntött be a nyárias tavasz Bács-Kiskun megyébe. Januárban még azért aggódtunk, hogy a tartós – 15 oC alatti fagyokat nem fogják túlélni a repcetáblák. Szerencsére az 5-7 cm-es hótakaró megvédte a vetést. A február második felétől tomboló tavasz virágporban, nektárban gazdag méhlegelőt biztosított a viszonylag gyenge méhcsaládok számára. Az erdők, mezők virágai mellett virágba borultak a kiskertek és a gyümölcsösök fái is. Elvirágzott a kökény és a kajszibarack. Ma szinte egy időben virágzik a meggy a cseresznye az őszibarack a körte és a szilva, de feslenek a bimbók a korai almásokban is.

A megye jelentős repce vetésterülettel (20255 ha) rendelkezik. A vetésre viszonylag kevés csapadék hullott az idei évben, a talaj víztartalékai nem túl nagyok. A hiányzó csapadékot némileg kompenzálta a gazdák által kijuttatott lomtrágya. Ennek ellenére a homokosabb területeken a repce már a szárba szökkent, és egyes helyeken megnyílt néhány felső virág is.

A vetések átlagos növénymagassága jelenleg 20-30 cm.

A meteorológusok által jósolt elkövetkezendő csapadékos időjárás és a pár fokos lehűlés várhatóan késlelteti a repce virágzását. A repce tömegvirágzása várhatóan 10-14 nap múlva fog bekövetkezni.

Az elmúlt napokban az idő alkalmas volt a repce kártevők elleni védekezésre. Nyomai jól láthatók a repcetáblák művelési útjain. A letelepedés előtt ajánlatos érdeklődni a gazdáktól, a gazdák növényvédelmi szakembereitől a permetezési munkák állásáról.

Bács1Bács2 Bács4Bács3

BÉKÉS MEGYE

Repce: Békés megyében a repce vetésterülete 8500 hektár. Az őszi csapadékos időjárásnak köszönhetően a vetésidő kitolódott, így a vetések egy részének növényzete nem tudott megerősödni. Ennek következtében a gyengébb táblákban jelentősebb fagykárok keletkeztek. A helyzetet tovább rontotta, hogy a februári olvadás és az esőzések hatására helyenként belvíz is komoly károkat okozott.  Az márciusi aszályos időszak valamint a hírtelen beköszöntött nyárias meleg sem kedvezett a növényzetnek. A gazdák a gyenge vetésterületek mintegy 15-20%-át kitárcsázták. Nagy szükség volna csapadékra a további fejlődéshez. Heterogén a táblákon a növényzet fejlettsége,  egy részük szárba indult, és az alacsony 20-25 cm szármagasság ellenére már megjelentek a bimbók, a korai vetésidejű táblák, április 15-16 körül már virágozni fognak. A gazdálkodók a lombtrágyázást és a kártevők elleni védekezést folyamatosan végzik.

Gyümölcs: A március közepétől tartó nyárias időjárás hatására szinte az összes gyümölcsfa faj dandárvirágzás állapotában van, kivétel a körte, az alma és a birs, de napokon belül ezek a fák is virágba borulnak. Egyszerre virágzik minden, nincs átmenet a különböző növények virágzási időszakai között.

békés2Békés1 Békés3 Békés4

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

A március végi, április eleji meleg idő hatására a gyümölcsfáink szinte egyik pillanatról a másikra virágba borultak. A kajszi barack elvirágzott és jelenleg (2017. április 4.) virágzik a meggy, a cseresznye, a szilva, a kökény. A meleg idő hatására a virágzás üteme is viszonylag gyors, nem tartanak hosszan a kinyílt virágok.

A repce vetésterülete a megyében 18.900 ha. Az ültetvények jelentős része szépen kikelt, valamint jó részüket az ősz folyamán a túlfejlődés jellemezte. Félő volt, hogy a hó nélküli kemény tél jelentős károkat fog okozni az ültetvényekben, de szerencsére ez nem következett be, nem láttam olyan repce táblát, melyet ki tárcsáztak volna. Az elmúlt napok meleg időjárása amely csapadék hiánnyal párosult a repce fejlődését is felgyorsította, sok esetben a fejletlen gyenge tövek is szárba szöktek, és találtam olyan táblákat, amelyek sárga bimbós állapotban voltak, ezek egy-két nap múlva megnyílhatnak. A táblák jelentős része viszont április 10. – 15. között fog kinyílni.

Fokozott veszélyt jelent viszont a csapadékhiányos meleg idő hatására megjelenő nagyszámú rovarkárosító, mellyel szemben a gazdáknak fel kell lépniük. Letelepedésnél mindenképpen célszerű egyeztetni a terület kezelőjével.

Jelentős számú település van áthúzódó zárlat hatálya alatt a megyében, vándorlásoknál mindenképpen érdeklődjünk a területileg illetékes méhegészségügyi felelősnél vagy hatósági állatorvosnál.

BAZ1BAZ2Baz3Baz4

CSONGRÁD MEGYE

A tavaly ősszel elvetett repcekultúrák a meleg őszi idő és a megfelelő csapadék ellátottság következtében szépen kikeltek. Az évek óta nem tapasztalt hideg tél viszont, mely a megyében a hótakaró teljes hiányával párosult, számos helyen kárt okozott a repcékben. Sok helyen, a száraz hideg miatt kifagyott kultúrákat kitárcsázták a gazdák. Ami viszont megmaradt, meglepően jó állapotban van, és gyors növekedésnek indult az elmúlt időszak néha nyárias időjárásának köszönhetően. A februárban leesett nagy mennyiségű csapadék helyenként belvíz károkat is okozott, viszont március hónapban kevés csapadékot kaptak a földek. A repcéknek viszont most már esőre lenne szükségük, mely remélhetőleg az előttünk álló időszakban be is következik a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően.

Meglepően heterogén a megyében a repceállományok fejlettsége. Amint az a csatolt fotókon is látható, egyes táblák alig érik el a 20-25 cm-es magasságot, míg mások már zöldbimbós állapotban vannak. Megjegyzem, ez utóbbiak is alulfejlettek, nem magasabbak 40 cm-nél, és bár a fekete talajok vízháztartása jó, egyértelműen szükség lenne a kiadós csapadékra a megfelelő növekedéshez.

A hideg, hosszú tél miatt a növények fejlődése, virágzása a korábbi években megszokottaktól később indult. Ennek megfelelően a mandula és a sárgabarack fák március 18-20 körül kezdtek virágba borulni. Jelen pillanatban (április 2) a korai cseresznyék, szilvafák, kökény bokrok tömegesen virágoznak, illetve a fűzek egy része teljes virágzásban van. A gyermekláncfű a napokban kezdett virágozni, illetve hamarosan követi a piros árvacsalán tömeges virágzása.

A méhcsaládok az utóbbi 3 hét enyhe, időnként már nyáriasan meleg időjárását, és az ennek következtében beindult virágzásokat jól ki tudták használni. A családoknál bőven van virágpor készlet, az erősebb állományoknál pedig gyarapodás volt megfigyelhető a gyümölcsösök és füzek virágzásáról.

Csong1Csong2 csong4Csong3

FEJÉR MEGYE

Gyümölcs: Fejérben a március a sokévi átlagnál melegebben, csapadékszegényen, a hónap utolsó napjaiban melegrekordokat döntögető időjárással telt el. A hirtelen jött tavasz, a meleg, virágzásra késztette a növényeket. A természet átlagos ritmusát felgyorsítva a növények, így a gyümölcsfák is majdnem egyszerre és rövidebb ideig virágoznak. A kertekben már elvirágzott a som, a kajszibarack. Jelenleg virágba borultak a körték, a cseresznyék, a szilvák. Virágzik a fontos jelzőfánk a meggy is. Az alma és az őszibarack most kezdi bontogatni szirmait. A méhek a meleget, a virágporbőséget kihasználva táblás virágpor-tartalékkal rendelkeznek. Az anyák a takaró méheket nélkülöző keretekbe is petéznek. Építik a beadott műlépeket, hereépítő kereteket. A méhcsalád megpróbálja utolérni a természetet. A veszély pedig közeleg, a szerdától csökkenő nappali és éjszakai felmelegedés, ami a mostani 25 C fokról alig 15 C fokra mérséklődik. A fiasítás megfázhat. A hűvösebb időben viszont kelhetnek a méhek, fogyhat az anyát korlátozó virágpor és a begyűlt nektár, helyet biztosítva a későbbi fiasításnak.

Repce: Fejérben az ősszel elvetett repcetáblák nagysága elérte a 35 ezer hektárt. A hosszú meleg ősz kedvezett e kelésnek és a növények megerősödésének. A januári hosszú, nagy hideget, ami a -20 C fokot is elérte, a növény a megye északi felében jellemzően hótakaró nélkül vészelte át. A megpróbáltatások ellenére jól viselték a telet a növények, kevés helyen tárcsázták ki a táblákat. A repcetáblák jelenlegi állapota az utóbbi napok rekordot döntögető melegének, és a csapadékhiánynak okán nem felel meg az elvárásnak. A növény alig 30-40 cm magasságú, kevés hónaljhajtással rendelkezik. A virágbimbók kezdenek megpattanni, kezd előtűnni sárga színük. Körülöttük a föld száraz, kemény, cserepes. A meteorológiai előrejelzés hűvösebb és talán csapadékosabb időt ígér a következő napokra. Erre a virágnak és a méheknek is szükségük van. Ha jelentősebb csapadékot kap a föld és a hűvösebb idő miatt haladékot kap a virágzás, akkor még remélhetjük, hogy gyűjtőképes családokkal és nektárt adó növényekkel találkozunk a jövő héten.

Fejér1Fejér2 Fejér3Fejér4

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

Ez elmúlt két hét kora nyárias időjárása a gyümölcsfák virágzását összehozta. A kajszibarack a virágzás végén tart a szilvákkal együtt a cseresznye és a meggy a virágzás dandárjában van. Az őszibarack és a fehér fűz is a virágzás közepén tart. A méhek a jó időben szépen ki tudták használni a virágzó növényeket, bőségesen nektárt és virágport is hordtak.

A repcét a hideg január megfogta, tőlevélrózsáról kellett kihajtania. Az aszályos tavaszi időben minimális levelesedés után a meleg hatására szárba indultak a repcék. Alacsonyak a növények de már a virágszirmok feslenek. 30 milliméternél több esőre lenne szükség a közeljövőben. A növényvédelmi munkákkal a gazdák el vannak késve, ami sajnos sok gondot okozhat a közeljövőben.

GYMS1GYMS2GYMS3 GYMS4

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Repce: Hajdú-Bihar megye nem tartozik a komoly repcetermesztő körzetek közé, tavaly ősszel is mindössze a sokévi átlag körül, 5078 ha volt a vetésterülete. Ebből eddig mintegy 250 hektárnyi területet tárcsáztak ki hivatalosan a fagykár miatt, de a növények többé-kevésbé mindenhol megsínylették a telet, heterogén képet mutatnak. Komoly tél van mögöttünk, erős fagyokkal, ám csapadékszegényen. Hiányzott a hótakaró, ami megvédte volna a növényeket a hidegben. A tavasz ugyanakkor meleg és aszályos eddig, ami rendkívül kedvezőtlen a növény fejlődése szempontjából. Nagy szükség van a csapadékra, és hogy a szokatlan meleg a fejlődés időszakában mérséklődjön, mert egyébként idő előtti kényszervirágzás várható április 10-12 körül.

Gyümölcsök: A növények fenológiai állapota a meleg hatására mintegy 10 nappal előrébb van, mint normál években. Március végére virágba borult a mirabolán és a barack. Lakott hely közelében április elejére kivirágzott a cseresznye, a korai szilvák, valamint fehérbimbós állapotban van a meggy. A határban a gyümölcsösök néhány nappal el vannak maradva ettől az állapottól, de a korai fajták meggy és cseresznye tekintetében virágba borultak, a késői fajták is közvetlen virágzás előtt vannak. Az elmúlt hét meleg időjárása folytán napról napra változott a táj, a virágzás szinte összeért a különböző gyümölcsök között, kivéve a körte és alma esetében. Az őszi csapadékos idő kedvezően hatott a növénykultúrákra, és eddig komolyabb fagykár sem volt, bár a talaj közelében néhol fagypont körül alakult a hőmérséklet még néhány nappal ezelőtt.

HAJ1HAj2HAj3 Haj4

HEVES MEGYE

A márciusi átlagosnál melegebb időjárás hatására az idei évben a megszokottnál korábban kezdődött a gyümölcsvirágzás a megyében. Március utolsó napjaiban kezdett nyílni az őszibarack, de szinte vele egy időben, a cseresznyésekben is kinyíltak a porzó fajták, jelenleg pedig teljes virágzásban van az összes fajta. A meggyesekben április elsején kezdtek nyílni a porzónak ültetett fajták, majd két-három napos késéssel az állományok szinte 100% -ban kinyíltak. Jelenleg már csak a későbbi érésű fajtákon lehet bimbós virágokat találni. Fajtától függően a szilvák is nyílásban vannak, illetve a körtékben is kb. 40%-os a nyílás. Az alma jelenleg piros bimbós állapotban van, a nyílás április 9.-e körül már várható. A kevésbé csapadékos telet, illetve tavaszt a gyümölcsfák jól viselik.

A repcénél is megfigyelhető hogy a nagy meleg hatására hirtelen kihozta a virágzatot, így az állományok jelenleg már bimbós állapotban vannak, viszont a növények kicsik, fejletlenek. Ez köszönhető annak is, hogy az utóbbi évekhez képest rosszul teleltek a növények, illetve az aszályos tél vége és a március nem segített a fejlődésben. A vetésterület is kevesebb az eddigieknél, mivel a vetés időszakában is kedvezőtlen volt az időjárás. A megyében található állományoknál a nyílás átlagosan április 15.-körül várható, ez függ az addigi időjárástól is természetesen.

Hev1Hev2Hev3 HEv4

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Repce – Szolnok megyében a tavalyi év sikere, mivel jó áron tudták értékesíteni a repcetermést így soha nem látott kedvel és mennyiségben vetettek a gazdák. Közel 5 ezer, hektárral többet, mint az eddigi átlag volt. A vetés szinte mindenhol sikeresnek mondható volt. Főleg a megyét kettészelő 4. főútvonaltól északra sokkal szebb volt, mint attól délre. A vetés után kedvezően kapta a repce a csapadékot és megfelelő mennyiségben volt az oka. A március utolsó hete az átlagostól melegebb volt. Április első napjaiban az időjárás szinte nyarat idéző nappali felmelegedést produkált. A repce dandár virágzása, ha nagy változás nem következik be Húsvét környékére várható. Az elvetett 25 ezer hektárt nagyon megviselte a tél, a hó nélküli fagy, az áttelelt és ki nem szántott területek számszerűsített adatai még nem ismertek. Az elmúlt 3 hétben csapadék minimális volt, átlagosan 7 mm esett, a több napon keresztül fújó erős szél tovább szárította a talaj felső rétegét. A felső 15 cm-es talajréteg kiszáradása felgyorsult még a csapadék sem segített. Alacsonyak a növények, a szármagasság 25 – 45 cm, az oldalhajtások is gyengén fejlettek. A repce nagyon szélsőséges fonológiát mutat, ami vélhetően elnyúlt virágzást fog eredményezni. Az elmúlt szinte nyárias meleg szárba indulást eredményezett több fejlettebb repce táblákban. Gombabetegségek jelenléte nem észlelhető. A rovarölő szeres védekezést elvégezték a gazdák.

A folyók ártereiben a fűz virágzása dandárjának vége felé van, hordást is mértek róla több méhészetben.

Cseresznye virágzása dandárjának kezdetén van.

Meggy dandárvirágzásban van.

Mirabola szilva dandárvirágzás vége felé tart.

Alma piros bimbós állapotban van.

 JNK1 JNK2
JNK4JNK3

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Repce: a megyében a repce vetésterülete 2550 ha. A vetés általában időben megtörtént, az őszi fejlődés átlagos volt. A tél azonban rég nem látott keménységű volt. A mínusz 15-20 C fokos hideg tartós volt, és csak néhány területen esett lepelnyi hó, gyakorlatilag hómentes volt a nagy hideg! Ez meg is látszik a repcék tavaszi állapotán. Sok helyen, főleg az erodált és gyengébb termőképességű talajokon foltokban kiritkult a növényállomány, máshol csak a tőszám ritkult meg. A ritkább állomány ellenére kitárcsázásról nem lehetett hallani. A hideg tél után jelenleg a szárba indulás figyelhető meg, a fejlettebb állományoknál már zöldbimbós állapot látható. Általában 25-30 cm-es magasságúak a növények (Gerecse, Bakony alja), azonban van olyan terület, ahol még csak 15 cm-es (Nagyegyháza).  (2016-ban kétszer ekkora volt a repce magassága.) A téli és a kora tavaszi csapadék hiánya miatt a talajok szárazak, kemények. Látható olyan terület is, ahol a tábla szélein már kezd világosodni a bimbó, de ugyanazon a táblán a terület egy része még a szárba indulás elején van. Néhol látható repcefénybogár, de a tavalyihoz képest elvétve.

A virágzás várhatóan a hó közepén fog beindulni. A tőritkulás és a csapadék hiánya miatt nem ígérkezik jónak az idei repce mézelése. A Duna menti méhészeknek néha jelentős hordást adnak a Duna szlovákiai oldalán vetett repcetáblák, de ezeknek a tábláknak is hó nélkül kellett átvészelni a telet.

Gyümölcs: a megyében kevés nagyobb kiterjedésű gyümölcsös van, méhészeti szempontból nem jelentősek, a méhészek nem szoktak vándorolni gyümölcsre. A szilva és a meggy már virágzik (Dunaalmás). Az őszibarack virágzás kezdetén van, az első virágok még csak most bontogatják szirmaikat (Szomor). A Tata határában lévő intenzív almásban a bimbók még alig látszanak, zöldek. A legkorábbi virágzás, fajtától függően kb. 7-10 nap múlva várható.

Komárom1Komárom2Komárom4 Komárom3

NÓGRÁD MEGYE

A megye az ország leghűvösebb területéhez tartozik. A február 20-a után elindult felmelegedést követően csak február 27-28-án volt rendes tisztuló kirepülés. A kései tavasz után a március 20. utáni nyárias időjárás következtében két hét alatt a természet behozta a lemaradást. Április 3-ra a virágzás végén tart a ringlószilva, teljes virágzásban van a kajszi, virágzásának elején a cseresznye, fehérbimbós állapotban a meggy. A megyében a csapadékhiány miatt (márciusban 17 mm esett) a repce kb 10 cm magas, a téli hideg nem tett benne jelentős kárt. A mérete ellenére már néhol látszik a virágot tartalmazó hajtás.  Csapadék már nagyon kellene minden növénynek, a kezdődő aszály jelei már látszanak.

Cseresznye1 Cseresznye2
Meggy Ringlószilva

PEST MEGYE

Pest megyében a repce vetésterülete az előző évekhez képest jelentősen nem változott, azonban kifagyás miatt több táblát kiszántottak a gazdák tavasszal. A többség azonban jó állapotban kitelelt, viszont a márciusi aszály a nagy meleggel párosítva erőltetett virágzást indított be a növényben. A megye déli részein így már pattogó virágú repce táblákat találni és ezek március 8-10-ére sárgában fognak pompázni. A megye északi részein sincs nagyon lemaradva a növény ehhez képest. Mgassága virágszárral együtt alig éri el a térdet.

A gyümölcsösök is meglepetésszerűen hirtelen virágba borultak. E jelentés írásakor már javában nyílik a meggy, sőt már az alma is virágzik. A nagy meleg hatására viszont legalább jól mézelnek

Repce 2017.04.04. Repce 2. 2017.04.04.

SOMOGY MEGYE

Somogyban 22500 ha területen vetettek repcét.  A vetési időszak felhőszakadásai a dombosabb területeken a vetést összemosták, ennek ellenére a gazdák nem tárcsázták ki.  A síkabb területeken is gyakoriak a tőhiányos területek. A téli fagyok hatására a repcék levelei megbarnultak, félő volt, hogy fagykárokat is szenvedtek az állományok.  A márciusi meleg hatására lenőtték az elpusztult leveleket, és gyorsan fejlődésnek indultak. Azt még nem tudni, hogy a bokrosodásra miként hatott a hideg, de úgy tűnik, hogy a hónaljhajtások is fejlődnek.  Április első napjaira már több helyen is térdig-féltérdig érő növényeket látni, és a virágzásuk napokon belül kezdődik.  Egy kiadós eső egyre jobban hiányzik a földeknek.

Somogy2 Somogy1

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Megyénkben a gyümölcstermesztés kiemelt jelentőségű, a kedvező területi adottságok miatt. Gyümölcstermesztésünk döntő hányadát az alma adja. Az alma virágzásának a kezdete, jelenleg egérfüles, zöldbimbós, pirosbimbós állapotig terjed. A laza, homokosabb szerkezetű talajokon a korai fajták, az Idared és a Jonatán pirosbimbós, a mélyebb fekvésű kötött talajokon zöldbimbós állapotban vannak. A kései, rezisztens fajták általában egérfüles állapotúak. A barack, szilva, korai cseresznye teljes virágzásban, a korai meggyfákon elkezdődött a virágzás, a késeiek fehérbimbósak. Jellemző még a körte, ami szintén fehérbimbós állapotban van.

A repce vetésterülete kevés, a jobb minőségű talajokon előfordul nagyobb kiterjedésben.  Az elmúlt öt évben az idén a legkisebb a területe, 5000 hektár alatt maradt. A hideg tél következtében gyengén fejlődnek a növények. A gazdák tápanyag kijuttatásával próbálják elősegíteni a bokrosodást, kéndús lombtrágyával, de a száraz, meleg időjárási körülmények továbbra is kedvezőtlenül hatnak a fejlődésükre. A növények állapota szárba szökkenés előtt jár, virágzása április utolsó harmadára tehető. A növényvédelmi munkálatok elvégzéséről feltétlenül egyeztetni kell a gazdákkal, valamint a zárlatok helyzetéről a helyi méhegészségügyi felelősökkel. A nagy méhsűrűség miatt erős leterheltségre lehet számítani. A túlterheltség miatt jelentős méhegészségügyi kockázata is van a repcére történő vándorlásnak.
SZSZB1 SZSZB2
SZSZB3 SZSZB4

TOLNA MEGYE

Repce: Az elmúlt száraz, hideg tél igencsak megviselte a Tolna megyei repcét. Az őszi káposztarepcék december, januárban erőteljes hőmérsékleti mínuszokat kaptak mind éjszaka és nappal. Gyakorlatilag ez a hőmérsékleti érték hótakaró hiányában érte a növényt. A néhány centiméteres hótakaró semmilyen védelmet nem biztosított a növény számára. Január elején már tapasztalható volt a növényzet leveleinek lilulása, sárgulása. Csekély mértékű csapadék januárban volt, ami a megfagyott talajon a sík részeken nem tudott a talajba lefolyni így „belvizesedést” okozott és adott területeken a növény vízben állt. Februárban ugyancsak csekély mértékű csapadék volt. Az ezt követő időszakot napjainkig csapadék nélküliség jellemezte. A márciusban beköszöntött meleg tavasznak köszönhetően a már fentebb említett megviseltetésből „magukhoz” tértek a repcék. Fejlődésük a tavalyi évhez képest hátrébb van. A jellemző kép április 4-én inkább még a zöldbimbós állapot illetve tapasztalható már, hogy az elővirágzás időjárás függvényében hamarosan (maximum 1 hét) megtörténik. Azonban ettől függetlenül van már olyan helyszín, ahol elővirágzás tapasztalható, de a megye összképére ez még nem jellemző.

 Tol3Tol1

VAS MEGYE

A repce az igényesebb növények közé tartozik. Termesztésének eredményességét a hőmérséklet és a csapadék mellett a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok segítik elő.

Megyénkben a korábbi 20 – 30e. hektáros vetésterületét a szintén sikernövénynek számító szója terjedése lecsökkentette 10 – 15e. hektárra.

Megyénkben 2016 őszén 14.400 hektár repce került elvetésre. Talán ez lehetett volna több is, ha a talajok elmunkálása nem okozott volna olyan sok gondot.

Ugyanis a repce optimális augusztus végi, szeptember elejei vetésidején a lehullott sok csapadék miatt a talaj előkészítése és a repce vetése megcsúszott és emellett sok taposási kárt is okozott. A novemberi 10 – 12 napos „tavaszias időben” jól fejlődésnek indult, de a fagyok beálltáig nem érte el a kívánatos 8 – 10 leveles –tőrózsás állapotot.

Rossz hír, hogy a későn vetett repce területek összefüggő hótakaró nélkül maradtak és ezek egy része ki is fagyott.

A száraznak mondható január és február lehetőséget adott a korai műtrágyázások – fejtrágyázások elvégzésének. A gyomirtási és a növényvédelemi tevékenységek szakszerű elvégzése sokat segített, javított az állományok fejlődésének. Az ezután következő böjti szelek mellé egy áztató eső is társult, biztosítva a repce oldalhajtásainak jó kifejlődését. Ugyanis ezeken képződhetnek a teljes termés 60 – 70 %-a.

Megyénkben a repce virágzás kezdetének április 14 – 18 közti időszakot valószínűsítem.

A gyümölcsfák közül a koraiak már részben elvirágoztak, jelenleg a cseresznyék, a szilvák virágzása van folyamatban.

Vas2Vas1 Vas4 Vas3

VESZPRÉM MEGYE

Március elején a még alvó képét mutató természet gyorsan magához tért a közelmúlt egyre melegedő időjárásának köszönhetően. A kajszi a korábbi évektől eltérően kicsit később kezdett virágozni, de a cseresznye, meggy, körte szinte teljesen egybevirágzott. A korai almák is elkezdték bontogatni szirmaikat, pedig ma még csak április első napjait írjuk.

A szokásoktól eltérően a kökényvirágzás sem hozta meg eleddig az ilyenkor szokásos lehűlést, ugyanis 25c-ban nagyon jó hordás volt róla a napokban, ugyanakkor a közeljövőre ígért időjárás változás is csak mérsékelt hőmérsékletcsökkenésről számol be…

A repcék is gyors fejlődésen mentek át a közeli napokban. Március elején még azt latolgattuk, hogy vajon melyik táblát fogják majd kiszántani, ugyanis a hótakaró nélküli hideg időjárás levitte a növények leveleit, de szerencsére a növények töve sérülésmentesen átvészelte a nehéz időszakot és kihajtott szinte minden tábla. A felmelegedésnek köszönhetően a növények robbanásszerűen fejlődtek, ugyanakkor sajnos az is látszik, hogy egyes napsütötte lejtőkön már láthatunk szálanként virágzó táblákat. Csak remélni merem, hogy a növényvédelem le tudja követni ezt a gyors fejlődést…

1234 5

ZALA MEGYE

Zala- megyében a márciusi időjárás kettősséget mutatott. A hónap első fele hűvös, szeles volt, míg a második felében igazi tavaszi időjárás uralkodott. A hónap eleje nem volt igazán alkalmas a gyűjtésre, a szeles hűvös időben a méhcsaládok csak kismértékben tudták kihasználni a fűz, és az éger nyújtotta hordási lehetőséget. Március 15. után azonban nagyot változott az időjárás. A nappali 20 °C feletti hőmérséklet nagyban kedvezett a fehér fűz, mirabolán szilva,vadcseresznye, kökény nyújtotta hordási lehetőség kihasználásában. Néhány nap reggelén azonban -2 -4°C volt a reggeli hőmérséklet. Ez azonban jelentősebb fagykárokat nem okozott.

Gyümölcs: A meleg napoknak köszönhetően nagyon felgyorsult a gyümölcsfélék virágzása. A körte, meggy, cseresznye teljes virágzásban van. Sajnos a méhcsaládok fejletlensége nem teszi lehetővé, hogy megfelelően kihasználják a gyűjtési lehetőséget.

Repce: A megyében 17 500 ha repce került elvetésre, az ősz folyamán. A repce fejlettsége azonban elmarad a megszokottól. Ez annak köszönhető, hogy egész márciusban összesen 6 mm eső esett. Ez nagyon kevés, és a táblákra kiszórt műtrágya sem tud érvényesülni, nem tudja a növény felvenni a plusz tápanyagot. Jelenleg a repce a sárgabimbós állapot elején van, de a növény magassága 30 cm körüli.

1234