Közérdekű kérdések a Nemzeti Programról

Többen érdeklődnek a kihirdetés előtt álló Nemzeti Program új jogcímeiről. Mivel e kérdések sok mindenkiben felmerülhetnek, ezért honlapunkon adjuk közre a válaszokat. Amennyiben Önben is felmerül kérdés, ne hezitáljon, kérdezzen! Kérdéseit felteheti a megyei szaktanácsadójának, vagy a központi irodának (omme@omme.hu) írt email-ben.

Az egyszeri alkalommal támogatott eszközöknél (azaz, amiket csak július 31-ig lehet megvásárolni), van meghatározott keretösszeg? Mi lesz keret túligénylés esetén? Visszaosztás lesz, vagy akié már nem fér bele a keretösszegbe, el lesz utasítva?

Minden jogcímhez tartozik előre meghatározott keretösszeg, és a kifizetési kérelmek bírálata a kérelmek beérkezési sorrendje szerint történik. Ha elfogy a pénz, értelemszerűen további kérelmekre kifizetésére nem lesz lehetőség. De az előző időszakok gyakorlatának megfelelően, keret-túligénylés esetén lesz lehetőség forrás átcsoportosításra és mint eddig is, mindenki meg fogja kapni a támogatás teljes mértékét. A MÁK munkatársai folyamatosan értesítik az OMME szakembereit a benyújtott támogatások számáról, az igénylések összegéről – így tudunk segíteni abban, hogy mindenki a pénzéhez jusson.

Hordó vásárlás, történhet minden évben vagy csak 5 évenként?

A felhasználható keret összege 350 Ft/méhcsalád/méhész/év. Tehát, egy 100 családos méhész minden támogatási évben 35.000 Ft-ért tud – műbizonylatolt! – mézeshordót vásárolni. Még a jogalkotás időszakában jeleztük a Kincstár szakemberinek, hogy ezek fogyóeszközök, hiszen mézzel teli a felvásárló el fogja vinni a támogatott hordókat. Ezért figyeljen mindenki arra egy ellenőrzéskor, hogy ha vesz (és támogatást igényel rá) 10 hordót, de még nem mézet, akkor ellenőrzéskor legyen ott 10 hordó üresen vagy mézzel töltve. Figyelem! A hordók üresek lehetnek vagy mézzel töltöttek, más nem lehet benne!

Asztali számítógép boltban összeállított konfigurációjú lehet csak vagy összeállítható egyénileg is?

Csak komplett konfiguráció vásárolható, alkatrészek nem számolhatóak el. Szóval, ha egyénileg összerakott gépet szeretne bárki, akkor azt a kereskedő rakja össze és PC konfigurációként számlázza le, ne bontsa meg extra elemenként a számlát.

Asztali vagy hordozható számítógép eszközbe beleérthető a tablet?

Tablet és egyéb kézi eszközök nem támogathatók.

Mi van azokkal, akik már benyújtották a méhanya kérelmüket?

A kincstár automatikusan a magasabb összeggel át fogja számolni az igényt, így nyugodtan lehet rögzíteni a kérelmeket. Azaz, nem éri kár azokat, akik már benyújtották kérelmüket.

A könnyűszerkezetes tároló építmény lehet mobilgarázs is?

Ezt az eszközt a funkciója határozza meg. Ha veszek egy mobilgarázst és kocsit tárolok benne, akkor a helyszíni ellenőrzés elutasítja a kérelmet és megállapítja a jogsértést, büntetést fog kiszabni. Ha lovakat tárolok benne, akkor az istálló, szintén büntetést von maga után. Ha méhészeti eszközöket tárolok benne, akkor az tároló és megfelel a jogszabályban leírt követelménynek. Figyelem! A számlán „könnyűszerkezetes tároló építmény” szerepeljen. Alap esetben ezek az épületek 100 légköbméterig engedélymentesen telepíthetők, de a helyi építési szabályzat, nem biztos, hogy minden esetben tolerálja. FONTOS! Ha a méhész felépíti, a helyi építési hatóság pedig lebontatja, akkor a méhésznek vissza kell fizetnie a támogatás összegét. Azaz, a beszerzés előtt feltétlen érdeklődjünk a helyi építési szabályokról.

Mi az a tetősátor?

Ha vándorlás alkalmával nincs hol megszállni és nem akar a földön illetve az autóban aludni valamint nem húzhat lakókocsit, de nem akarja otthagyni a méheket, védeni-őrizni szeretné állományát – jó alternatíva lehet. Üsse be az internetes keresőbe: „IKAMPER SKYCAMP” vagy egyszerűen, csak „TETŐSÁTOR”