Zümmögés a múzeumban

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg ma a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók pusztulására, annak következményeire hívja fel a figyelmet.

“A természet fenntarthatóságával foglalkozó tudásnak akkor van értelme, ha megmutatjuk, mit jelent a hétköznapokban. A beporzó tevékenységnek Magyarországon százmilliárd forintokban mérhető haszna van, a kiállítás demonstratív, interaktív, kézzel fogható formában mutatja be, milyen sok tennivalónk van a méhek megmentésében” – mondta köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára. Mint fogalmazott, a magyar kormány elkötelezett a fenntarthatóság mellett.

A Tehetsz méh többet! – Zümmögés a múzeumban című tárlat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum és a “Tehetsz méh többet!” program közös munkájával valósult meg.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum elmúlt időszakban nyílt kiállításai közül ezen dolgozott együtt a legtöbb intézmény és szervezet. A vezető az esemény sajtóanyagában kitért arra, hogy a mostani tárlat koncepciójáról és látványvilágáról a kanadai Ontario Science Centre-rel is egyeztettek.

Vida József, a 2020-ban indult “Tehetsz méh többet!” program alapítója megemlítette, hogy az Egyesült Államok több régiójában szinte teljesen eltűntek egyes vadon élő beporzók, és a gazdák kénytelenek komoly pénzeket fordítani arra, hogy háziméhekkel pótolják őket. Kitért arra, hogy a beporzók pusztulásának veszélye mellett a “Tehetsz méh többet!” programmal a mézfogyasztást is népszerűsítik.

A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését. Apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály.

A tárlat egyik különlegessége, hogy a bemutatótérhez vezető folyosót egy évig a “Tehetsz méh többet!” kampány óvodai rajzpályázatára érkezett mintegy 6300 rajz díszíti havi váltásban, amelyeket hat ország 468 településének 707 óvodájából küldtek be.

A 250 négyzetméteres kiállítási terület első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál, központi eleme egy személyautó nagyságú, 3D-nyomtatással is készült, virágport szállító méh és egy számítógép-vezérelt méh. A tárlat második része átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, a mézkészítés folyamatáról, valamint bemutatja a beporzók növénytermesztésben és élelmezésben betöltött pótolhatatlan szerepét. A növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához szükség van a beporzók munkájára, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek. Az ENSZ szerint a beporzók, főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát fenyegeti kihalás.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a 96. születésnapját négy nappal ezelőtt ünnepelte Sir David Attenborough természettudós, akinek gondolatát vitték tovább a kiállítással: “Ha mi és a többi gerinces máról holnapra eltűnnénk, a fennmaradó élővilág nagy része ezt átvészelné. De ha a gerinctelenek tűnnének el, az ökoszisztéma összeomlana”.

Mint elhangzott, a világon mintegy 25 ezer méh faj él, Magyarországon hétszáz van jelen.

“Anyaként még inkább látom, milyen fontos, hogy vigyázzunk a méhekre, mert nagyon sok minden múlik rajtuk. Fontos, hogy minél korábban fel tudjuk hívni a gyerekek figyelmét a téma fontosságára, hiszen az ő életük múlik rajta” – mondta Rúzsa Magdi, a “Tehetsz méh többet!” program nagykövete a megnyitón.

011_DSC_0298-2

A megnyitó előadói (balról): Vida József a Tehetsz méh többet kampány alapítója, Rúzsa Magdi a kampány nagykövete, háziasszonya, Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, Beer Júlia a Pannon Értéktár vezérigazgatója, Bross Péter OMME elnök és Bernert Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója

001_DSC_0046

010_DSC_0137

014_DSC_0775