27. Méhek napja

1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal tartotta meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt, aminek célja: tavasszal, amikor zsongnak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon, az emberek elkezdik munkájukat a kertekben – hívjuk fel a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre. Nap, mint nap találkoznak velük az emberek, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre kevesen gondolnak.

Büszkeséggel tölti el a magyar méhészeket az a tény, hogy a világon elsőként hívták fel a beporzók, azon belül a mézelő méhek védelmére a figyelmet egy róluk szóló nap létrehozásával. Azóta, a világ minden országában elterjedt a beporzók védelmének hangsúlyozása, sőt, az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) május 20-át a Méhek Világnapjának nyilvánította 2017-ben!

Idén, a koronavírus járvány miatt, a Méhek napja rendezvény elmarad. Azonban most is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a méhek munkájának nélkülözhetetlenségére, fontosságára, de idén másképp. A méhek közvetett hasznáról, a megporzásról szóltak az eddigi Méhek napja rendezvényeink, most a méhek közvetlen hasznáról szól és (sajnos) a koronavírusról. A méhészeti termékek értékesítéséből származó összes bevétel csak töredéke a megporzásból származó közvetett haszonnak. De napjainkban azonban, különösen felértékelődik a méhészeti termékek jelentősége, hiszen a méz, a propolisz, a virágpor a pempő, mind-mind általános immunerősítője az emberi szervezetnek, amire vírus-járvány idején a legnagyobb szükségünk van. A méhészeti termékek rendszeres, napi fogyasztása erősíti szervezetünk ellenálló képességét.

A magyar méhésztársadalom, a vírus-járvány felszámolásában, a fertőzöttek gyógyításáért folytatott küzdelem első-vonalában harcoló egészségügyi dolgozók immunrendszerének megerősítése céljából 2 tonna, 4000 db üveg magyar termelői virágmézet adományoz!

A 4 raklap mézet jövő hét közepén fogjuk átadni a koronavírus fertőzésnek leginkább kitett város, Budapest egészségügyében dolgozóknak.

A méhészek az ország számos pontján adakoznak, így például az OMME Marosmenti Méhész Egyesület, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete és az OMME Pápai Szervezete is már átadta méz-adományát a helyi települések kiválasztottjainak.

2-MEZ-1