Adószám feltüntetése számlán

Az utóbbi időben sok megkeresés érkezik irodánkhoz azzal kapcsolatban, hogy a méhésznek rá kell-e írnia egy termék vásárlásakor (azaz amikor a méhész vásárol pl. egy pergetőt, vagy gyógyszert) adószámát a számlára.

2020 július 1-jétől a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybe vevő belföldi adóalany első 8 számjegyét fel kell tüntetni.

Belföldi adóalany az a személy, aki (amely) gazdasági tevékenységet folytat és adószámmal rendelkezik. Azaz, ide tartoznak cégek, más szervezetek (pl. adószámmal rendelkező alapítvány, stb.), egyéni vállalkozók, őstermelők és az adószámos magánszemélyek is.

Amennyiben a méhészek el szeretnék számolni költségként a megvásárolt eszközt a gazdaságukban, mindenképpen ügyeljenek arra, hogy az adószámot tüntesse fel a számla kiállítója.

Gyakori kérdés, hogy mit tegyenek azok akik nem rendelkeznek adószámmal, igényelhetnek-e támogatást?

Természetesen akinek nincs adószáma, annak nem kell adószámot feltüntetni a számlán. Gazdasági tevékenységet nem végző személy is adhat be támogatási kérelmet a Nemzeti Programban, a kérelembenyújtásnak nem feltétele az adószám.