Bemutatkozik a Szent Ambrus Méz Lovagrend

„Szent Ambrus” Méz Lovagrend

Magyarország és a világ első méz lovagrendje ünnepélyes keretek között Baján alakult. A lelkes méhészekből álló társaság elhatározta, hogy a magyar- ezen belül különösen a bácskai – mézféleségek, méhészeti termékek reklámozását, a kulturált mézfogyasztás terjesztését, a méhészeti hagyományok ápolását, az egészséges táplálkozás elősegítését, a természet szeretetét, óvását tekintik saját és közösségük fő célkitűzésének. A lovagrend névadójának a méhészek védőszentjét, Szent Ambrust választották.

A rend „zászlósméze” a napraforgó méz lett, mivel a messzi földön híres bácskai termőtalaj gazdaságának köszönhetően páratlan ízek harmóniáját élvezheti, aki megízleli az e tájon termelt napraforgó nektárjából érlelt mézet. A „méz lovag” kultúra életre keltése során a külsőségek nagy hangsúlyt kaptak. A lovagok ruhájának alapszíne harmonizál a méz színével, a rajta lévő zöld paszomány a természet szeretetét, megbecsülését jelképezi. Minden lovag egyéni logóval rendelkezik, mely a rendben betöltött funkcióját szimbolizálja. A selyemzsinórra fűzött faragott logókat erdélyi népi iparművész fafaragóbarátunk készítette. Minden lovag rendelkezik avatást igazoló birtoklevéllel, zászlósmézzel.  A közösség címerének középpontjában Szent Ambrust jelképező alak áll, melyet díszes ábra és felirat vesz körül. A rend zászlaján a címer látható. A nemzeti színű szalag és a felirat hirdeti hovatartozásunkat. A rend tagjai különböző funkciókat és feladatokat látnak el.

A mézlovagok a bajai méhészek Tolna megyei méhész barátaik segítségével Méhészeti Gyűjteményt és Méz Múzeumot hoztak létre Pörbölyön, a Gemenci Erdei Kisvasút végállomásánál. Ezen a helyen minden év május 1-én tartják meg a családias hangulatú Méhek Napja rendezvényüket. Az őszi Bácskai Mézes Napok rendezvényük elsősorban a minőségi méztermelés a méz és méhészeti termékek fogyasztásának ösztönzését szolgálta. E rendezvényen hirdették ki az Országos Méz és Méhészeti Termékverseny győzteseit. A legjobb termékeket arany-, ezüst-, és bronz-kaptárdíjjal jutalmazzák. Céljuk, hogy a termelő merje bátran megmérettetni méhészeti termékét, törekedjen az ízléses csomagolásra. A fogyasztó ismerje meg a méhészeti termékskála sokszínűségét, a méhészeti termékek egészségre gyakorolt jótékony hatását.

A rend tagjai rendszeresen látogatják a hazai és a határon túli méhészrendezvényeket. Kiállítják és népszerűsítik termékeiket, képviselik a bácskai és a magyar méhészeket. A Magyarországi „Szent Ambrus” méz Lovagrend a Baja és Körzete méhész Klub Egyesület keretében működik. Az egyesület tagjainak, a magyarországi méhész szervezeteknek, valamint a határon túli méhész szervezeteknek a saját szerkesztésű Magyarországi Méhész újságon keresztül adnak aktuális információkat.

A rend feladatai:

  •  hazai és nemzetközi kapcsolatok elmélyítése,
  •  méz és méhészeti termékek fogyásának ösztönzése, egészséges táplálkozás népszerűsítése,
  •  szermaradványoktól mentes minőségi méz termelésének elősegítése,
  •  Szent Ambrus napjának méltó megünneplése,
  •  új méz lovagrendek alapításának segítése,
  •  jótékonysági események szervezése és lebonyolítása.

Szent Ambrus-napi megemlékezés: A lovagok december első hétvégéjén ünnepélyes keretek között tartják a megemlékezést. Felöltik ünnepi ruhájukat és jótékonysági akciót szerveznek. Hálaadó és mézszentelő szentmisén kérik Isten áldását a méhészekre, méhekre, mézeskalácsosokra. Ünnepséget szerveznek. Ünnepséget szerveznek a Gemenci Méhészeti Centrum Lovagtermébe, ahol méltó körülmények között – közös gasztronómiai eseménnyel – zárják a programot.

A Magyarországi „Szent Ambrus” Méz Lovagrend története

  1. november 8-án a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület tíz bátor méhész tagja megalapította Magyarország és egyben Európa (akkor még nem tudtuk) első mézlovagrendjét. A lovagrend alapításának célja a méz- és a méhészeti termékek reklámozása ország-világ előtt, a „Szent Ambrus legenda” ápolása volt. Az ünnepélyes avatásra Baján került sor 2003. november 8-9-én a Bácskai Mézes Napokon. Az ünnepélyes fogadalomtételt követően az akkori mézkirálynő lovaggá ütötte Bíró László pecsétőrt, Fehér Péter tiszteletbeli nagymestert, Gégény Benjamin kancellárt, Harti Imre zászlóőrt, Pap István pecsétőrt, Schmidt Károly krónikást, Szalai Melinda ceremóniamestert, Zsellér István mézes bödön őrt, Zsellér László fő zászlóőrt. Az alakulást követő időszakban még sokan a lovagok közül is komolytalan dolognak gondolták ezt a kezdeményezést. Nem érezték az esemény sikerét, a marketing lehetőségeket, pedig óriási érdeklődést és nyilvánosságot kaptak a „Bácskai Méz Lovagok” a helyi médiákban.

Fordulópontot jelentett a rend életében a 2004. esztendő. Színre lépett Magyarország első és egyetlen Méz Lovagrendje, számos helyre hívják a rend tagjait. Különböző vásárokon, gasztronómiai rendezvényeken „léptek fel” a mézlovagok. Új lovag avatására is sor került. Szabados Miklós mézmúzeum őr a rend zászlószentelésével együtt mondta a fogadalom szövegét. Fontos esemény volt a rend életében 2004. december 7-e, hiszen az OMME Budapesten a Szervita-téri templomban Szent Ambrus-napi megemlékezést szervezett. Rendünk szinte teljes létszámmal képviseltette magát.  Felemelő érzés volt jelen lenni. A csekély számú résztvevő ellenére új és értékes eseménnyel gazdagodott ott és akkor a magyar méhésztársadalom. Bíró László mézlovag elkészítette Szent Ambrus szobrát, melynek felszentelésére 2005-ben került sor. A szertartást Bácskai Keve atya, ferences rendi szerzetes végezte. 2006-ban a Bácskai Mézes Napokon újabb négy mézlovagot avattunk. Az ünnepségen esküt tett Malya Péter nagykövet, Tari Tibor kaptárőr, Kóródi József fő kaptárőr, Nagyernyei Attila helytartó, Zsellér Fanni és Schmidt Eszter mézhercegnő.

2007-ben avattuk Illés Sándor méhanya őrt, Hurtony Zoltán mézvadászt, Markó István viaszmestert és Nemes István hagyomány őrt. 2012-ben a Tolnai konténeresek Találkozóján Cseperka István kaptárkészítőt, 2013-ban Fórizs Sándor mézpálinka őrt és Mazács Károly méhszállítót. Végezetül és nem utolsó sorban, 2013-ban a lovagrend tagjai megírták a Méhészkönyvet..………