Apimondia 2025 – Budapest

A Magyar Közlöny 2021. évi 134. számában megjelent az Apimondia 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszusa Magyarországon történő megrendezésére irányuló előkészületek támogatásáról szóló 1465/2021. (VII. 15.) Korm. határozat.

Egyesületünk 2020 évi munkájáról készült Beszámolóból idézünk: Egyszer már pályáztunk az Apimondia Kongresszus megrendezéséért. 2009-ben nem sikerült. Most megpróbáljuk még egyszer. Az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Budapest Convention Bureau, valamint az OMME képviselői június 9-én tárgyaltak az Agrárminisztérium Kupolatermében arról, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni annak érdekében, hogy 2025. évben Magyarország rendezze meg az Apimondia-t. A megbeszélésen Bross Péter ismertette az előző Apimondia pályázatunkat, valamint a korábbi rendezvények tapasztalatait. A megjelentek megállapodtak abban, hogy tisztázzák az Apimondia vezetőségével a pályázati feltételeket, hiszen azok kissé megváltoztak az elmúlt 10 évben. Megközelítőleges költségvetést készítenek a pályázatnak legköltségesebb részéről, a 2021-es ufai Apimondia Kongresszuson való megjelenésről. Pontosan ki kell dolgoznunk a közel jövőben, milyen programokkal, arculattal, szakmai anyagokkal jelenjen meg Magyarország, mint pályázó a 2021-es ufai (Baskír Köztársaság) Apimondia-n, és ennek biztosítására mekkora összegű források szükségesek. A munka 2021-ben is folytatódik.

És folytatódott. Mint ismeretes, a COVID19 világjárvány következtében, elmarad idén az UFA-ba tervezett Apimondia Kongresszus. 2022-ben, a 47. Kongresszus augusztus 22-27. között lesz megtartva UFA-ban. A 2023-as Chilei Kongresszus az eredeti időpontban lesz megrendezve.

Az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Budapest Convention Bureau és Egyesületünk közösen elkészítette a Kormány számára benyújtandó előterjesztést, mely tartalmazta az Ufai és a Chilei Kongresszuson történő magyar megjelenés és az UFA-ban történő pályázat prezentációjához kapcsolódó szakmai leírást és annak részletes költségvetését.

A magyar Kormány összesen 102 870 ezer forinttal támogatja az Apimondia 2025. évi Kongresszusa Magyarországon történő megrendezésére irányuló előkészületeket. A hazai méhésztársadalom nevében szeretnénk köszönetünket kifejezni a Kormány tagjai felé e nemes, az ágazatunk irányába kifejtett gesztusért és köszönjük azon szakemberek munkáját, aki részt vettek a Kormány-előterjesztés elkészítésében!

A Kormányhatározat ITT tekinthető meg.